U SKLOPU PROJEKTA SVIJET GRAŠEVINE – 2. Međunarodna konferencija kulturne baštine “Baština živi”

Datum objave: 20. 8. 2022. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – Nakon prve konferencije održane u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici, 19. kolovoza na Ranču Čondić održana je druga tematska konferencija “Baština živi” u sklopu projekta “Svijet graševine” kao destinacije kulturnog i vinskog turizma, vrijednog više od 65 milijuna kuna.

Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Gradom Pakracom, Muzejom grada Pakraca, Gradskom knjižnicom Pakrac, Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije i Javnom ustanovom Pleternica, uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, provodi projekt razvoja Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) kao destinacije vinskog i kulturnog turizma.Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 55.486.866,07 kn što čini 85% njegove ukupne vrijednosti (65.772.029,98 kn). U sklopu projekta planirane su tri međunarodne konferencije na temu kulturne baštine.

Nakon prve konferencije održane u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici, 19. kolovoza na Ranču Čondić održana je druga tematska konferencija ovog projekta pod nazivom “Baština živi”. Uz gradonačelnicu Pleternice Mariju Šarić, na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrada Daniela Papić sa suradnikom, prof. Stipan Jaramazović, prof. Damir Butković, ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež, direktorica TZ Grada Pleternica Ivana Ketović Marjanović,predstavnice Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić i Ivana Domanović te predstavnik KUD-a Tomislav iz donjih Andrijevaca Matej Vinarić.

O važnosti očuvanja kulturne baštine za grad bećarca Pleternicu, govorila je gradonačelnica Marija Šarić. “Posebno mi je drago što smo danas na terenu, što pokazuje da sve naše aktivnosti nisu samo vezane uz rad u institucijama već zahtjevaju i izlazak van okvira, kako bi i na terenu pokazali koliko nam je važno da svi naši subjekti, svi sudionici na našem području budu i dio naših projekata. Jer, sve ono što radimo, sve zgrade koje gradimo i aktivnosti koje provodimo kroz projekte, nemaju smisla ako nismo uključili našu lokalnu zajednicu i ako upravo naši sugrađani ne osjećaju dobrobiti od svih tih projekata. Ono što posebno možemo raditi u budućnosti je da još više izlazimo na teren te da još više naši ljudi osjete dobrobiti europskih projekata. Ovo je jedna od aktivnosti projekta Svijeta graševine koji će zaokružiti priču o baštini koju radimo na području našeg grada,” rekla je gradonačelnica Šarić.

“Svijet graševine projekt je koji je okosnica očuvanja kulturne baštine. To je regionalni brand vinske turističke destinacije koja objedinjuje vinogorja Požeško-slavonske županije, a jezgru Svijeta graševine činit će tri posjetiteljske infrastrukture i atrakcije vinskog turizma smještene u kutjevačkom vinogorju – Kuća graševine, pleterničkom vinogorju, u gradu Pleternici – Interpretacijski centar Muzej bećarca, te u pakračkom vinogorju, gradu Pakracu – Spahijski podrum.Osim unapređenja kulturno-turističke ponude Požeško-slavonske županije, projektom će se realizirati i niz indirektnih ciljeva kao što je podizanje svijesti ruralne lokalne zajednice o turističkom potencijalu nematerijalne kulturne baštine.” upoznala je o projektu Svijet graševine ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann.

Na održanoj konferenciji predavači su stoga ukazali na važnost očuvanja kulturne baštine te koliko je važno da baština živi i tako ima značajnu ulogu u kulturnom razvoju svakog područja. Povjesničar Mario Katić predstavio je projekt “More bećarca” u sklopu kojeg se s tradicijom upoznaju oni najmlađi.

“Projekt „More bećarca“ ima za cilj motiviranje djece za učenje tradicijskog izražavanja te upoznavanje s nematerijalnom kulturnom baštinom. U ovom projektu djeca uče što je to bećarac, gdje je nastao, zašto se izvodio, a zatim bi i sama pisala i pjevala svoje bećarce, samostalno ili uz pomoć edukatora. Održavaju se edukativna predavanja u osnovnim školama na području Grada Pleternice u kojima učenici uče o bećarcu, narodnim običajima, nošnjama i tradicijskim instrumentima. Tim predavanjima potiču se učenici koji su voljni saznati više o tim temama. Nakon predavanja skupina zainteresiranih učenika pohađaju pjevačke i dramske radionice na kojima saznaju više o tradicijskim glazbalima i bećarcu te uvježbavaju igrokaz, plesanje kola i pjevanje bećarca uz kreativno druženje,” pojasnio je Katić.

Ovaj je projekt proveden uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“.

Daniela Papić govorila je o prekograničnoj suradnji kulturne baštine bećarca i gange, Maja Žebčević Matić i iz Gradskog muzeja Požega govorila je o oživljenoj baštini kroz priču o Friedrichu Solomonu Kraussu čija je skulptura postavljena na Trgu bećarca, a njena kolegica Ivana Domanović predstavila je jednu od mogućnosti oživljavanja baštine kroz aplikacije i to na primjeru Muzejske aplikacije “Blago Požege”. Matej Vinarić iz KUD-a Tomislav predstavio je Folklorijadu – primjer neformalnog poučavanja baštine djece i mladih odnosno prvi folklorni kamp koji se održava tijekom ljeta u Donjim Andrijevcima, a Stipan Jaramazović predstavio je glazbenu baštinu “Bunjevačko kolo”. Damir Butković u sklopu konferencije održao je Radionicu bećarca na kojoj su sudjelovali i polaznici 1.Ljetnog tamburaškog kampa u Pleternici.

 “Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice”.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn