PROMO: U SKLOPU PROJEKTA “SVIJET GRAŠEVINE” – Pleternica je domaćin 1. međunarodne konferencije na temu kulturne baštine

Datum objave: 31. 3. 2022. | Kategorija: Promo

PLETERNICA – U sklopu projekta “Svijet Graševine” Grad Pleternica domaćin je dvodnevne međunarodne konferencije koja se održava od 31. ožujka od 1. travnja, a donosi sinergiju kulture, baštine i široke suradnje na više razina.

Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Grad Požega, Grad Pakrac, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, TZ Požeško-slavonske županije i JU Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, provodi projekt Svijet graševine, jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije.

Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta. Vrijednost projekta je 65.772.029,98 pri čemu je predviđeno EU sufinanciranje 55.486.866,07 kuna. U sklopu projekta planirana je i organizacija tri međunarodne konferencije na temu kulturne baštine, a prva se održava 31. ožujka i 1. travnja 2022 godine u Interpretacijskom centru Terra Panonica Pleternica te online.

“Ovdje smo na Međunarodnoj konferenciji “Sedmi dan Icarus Hrvatska” koju organizira konzorcij Icarus s namjerom da poveže baštinske inicijative u Europi i Hrvatskoj. Svake godine putujemo po različitim mjestima u Hrvatskoj, ove godine smo u Pleternici i ove godine, naša konferencija se odvija u okviru Erasmus projekta WAAT i drago mi je što imamo priliku pokazati sve što se ovdje radi s europskim trendovima i inicijativama, međunarodnim praksama kulturne baštine i međunarodnim projektima. I glavni razlog zašto ovo radimo i organiziramo jest da naše stručnjake i ustanove povežemo i uključimo. Icarus je inače najveći međunarodni konzorcij u Europi na području kulturne baštine i digitalizacije, imamo nekoliko virtualnih platformi, desetak europskih projekata i trudimo se svake godine kroz ovakve aktivnosti u Hrvatskoj svima se približiti” pojasnila je predsjednica Icarus Hrvatska Vlatka Lemić.

“Ovo je prilika da našu kulturnu baštinu koju doživljavamo kroz bećarac i kroz projekt Svijet graševine podignemo na jednu višu razinu, da proširimo sadržaj te da, kada završimo ovaj projekt i otvorimo Muzej bećarca, već budemo umreženi sa svim relevantnim dionicima, kako u Hrvatskoj tako i u Europi.” naglasila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

“Ovdje gradimo jednu novu destinacijsku priču, novi okidač turističkih dolazaka u naš grad i cijelu Požeško-slavonsku županiju, ali i Slavoniju i Baranju jer je to područje kolijevka bećarca. U Gradu Pleternici pokušavamo baštinu, prirodnu i kulturnu, prezentirati i to ponajprije našim stanovnicima kako bi oni osvijestili što sve tu imamo, a onda, kroz europske projekte napraviti jednu široku priču, oživjeti je kroz inovativni prikaz kako bi ona postala dostupna i privlačna širokoj javnosti. Stoga mi je vrlo drago da danas ovdje imamo stručne ljude. Vrlo su nam važni umrežavanje i suradnja jer tako dižemo i naš Muzej bećarca ne jednu višu, stručnu razinu.” dodala je gradonačelnica Šarić.

“Čast mi je da se ova konferencija održava u Požeško-slavonskoj županiji, županiji koja uistinu ima što pokazati i ima se čime ponositi – ako krenemo od zapada prema istoku naše županije, od Spahijskog podruma koji se također uređuje u sklopu projekta Svijet graševine, preko Požege s bogatom kulturom baštinom i baroknim trgom dolazimo do Trenkovog dvorca u Trenkovu za koji smo nedavno potpisali izradu projektne dokumentacije i Pleternice s Trgom bećarca. Možemo stoga svjedočiti da Požeško-slavonska županija u tom segmentu kulturne baštine ostvaruje određene korake u očuvanju te baštine, ali i prezentaciji baštine vezano za turizam. Vjerujem, u budućnosti, u godinama kada svi ovi projekti budu završeni i kada dođe do prave revitalizacije kulturne infrastrukture da će brojni posjetitelji moći doživjeti Požeško-slavonsku županiju u pravom svijetlu.” rekla je županica Antonija Jozić.

Uz sudionike koji su se okupili u Pleternici, međunarodnu konferenciju “7. dani Icarus Hrvatska – Baštinske inicijative, edukacija i digitalno okruženje” moguće je pratiti i putem Zoom prijenosa. U konferenciji sudjeluju predstavnici konzorcija Icarus Hrvatska, predstavnici državnih arhiva iz Bjelovara, Vukovara i Požege, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku, Arheološki muzej Istre Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, te sudionici iz Budimpešte, Španjolske i drugi.

“Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice”.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn