U GRADU BEĆARCA – Otvoren Ljetni tamburaški kamp u Pleternici

Datum objave: 17. 8. 2022. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Prigodnim programom na Trgu bećarca danas je otvoren Ljetni tamburaški kamp u Pleternici u kojem će 35 polaznika iz cijele Hrvatske do 21. kolovoza stjecati nova znanja u sviranju slavonske miljenice tambure, nova iskustva, uspomene i prijateljstva.

Ljetni tamburaški kamp novi je proizvod Javne ustanove Pleternica, jedna od aktivnosti u sklopu brendiranja Pleternice kao grada bećarca. U kampu će, pod vodstvom vrhunskih glazbenih pedagoga, od 17. do 21. kolovoza boraviti 35 polaznika iz raznih gradova diljem Hrvatske. Uz Javnu ustanovu Pleternica u organizaciju su uključeni Grad Pleternica, TZ Grada Pleternice te Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga na čelu s predsjednikom, požeškim profesorom Sašom Botički koji je voditelj glazbenog dijela Kampa. Financijsku podršku dalo je i Ministarstvo kulture i medija RH. Uz rad s vrhunskim glazbenim pedagozima, pripremljen je i bogat popratni program.

“Danas smo ovdje kako bi otvorili naš Ljetni tamburaški kamp, kamp kakvog nema u Hrvatskoj. Sretni smo što su djeca pristigla iz raznih krajeva Hrvatske. Uz glazbeni i radni dio polaznicima smo organizirali edukativne i turističke Ovo je za grad jedna nova, prekrasna pleternička priča i još jedan pokazatelj smjera u kojem idemo, ”rekla je je Jasna Hoffmann voditeljica JU Pleternica.

Za organizaciju glazbenog programa kampa pobrinuo se Saša Botički predsjednik Hrvatskog društva pedagoga, strukovne udruge koja od 2014. godine okuplja nastavnike koji se bave pedagoškim radom i voditelje amaterskih tamburaških orkestara. “Kamp smo zamislili kao svojevrstan centar izvrsnosti gdje će polaznici usavršavati svoje znanje u tamburi i tamburaškoj glazbi. Imamo pet izvrsnih profesora koji će raditi s polaznicima ovih pet dana i nadamo se da će svi puno toga naučiti,” rekao je Botički.

“Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje radi Grad Pleternica. Trudimo se kroz zadnjih nekoliko godina izvući našu baštinu “iz ormara”, staviti ju u funkciju turizma i podići na razinu kakvu zaslužuje, ali isto tako da ju sačuvamo od zaborava. Ono što radimo kroz Trg bećarca, kroz uskoro otvoreni Muzej bećarca, kroz brojne aktivnosti koje radimo s djecom i mladima, ovo je jedna kruna svega. Kada se okupi struka i entuzijazam onda napravimo ovakav proizvod koji je odjeknuo daleko što potvrđuje činjenica da su ovdje djeca s cijelog kontinenta Republike Hrvatske.” rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Kamp ima 35 polaznika koji su starosti od 12 do 19 godina – 11 srednjoškolskog uzrasta i 24 osnovnoškolskog. Uz 14 učenika iz Požege, Jakšića, Kutjeva, Vetova, Pakraca i Pleternice, dolazi 21 polaznik iz susjednih županija i to iz Našica, Đakova, Vinkovaca, Belog Manastira, Bjelovara, Križevaca i Zagreba.Uz Damira Butkovića iz Slavonskog Broda, gosta iz Subotice Stipana Jaramazovića i Krunoslava Dražića tu su profesor Vice Zirdum iz Križevaca, Antun Adžić i Valentin Petranović iz Požege. Izvrsnost ove pleterničke priče prepoznali su mnogi, pa i jedna cijela obitelj iz Đakova – obitelj Žeravica. Braća Antonio i Marko u pratnji mame Katarine došli su u pleternički kamp. Antonio je učenik Glazbene škole Požega, a u kampu očekuje steći neka dodatna znanja i vještine.

“Na jesen krećem u drugi razred Glazbene škole Požega. U osnovnoj školi moj profesor Tomislav Radičević prepoznao je moju ljubav prema tamburi i preporučio požešku školu kao izvrsnu. Škola je stvarno odlična i vrlo sam zadovoljan, a u kamp sam se uključio jer želim upoznati druge ljude koji dijele moju ljubav prema tamburi. Očekujem puno novih znanja ali i zabave. A svoju budućnost vidim uz tamburu – ako Bog da akademija, pa dalje, radeći ono što volim,” kaže nam Antonio.

Ljubav prema tamburi sa starijim bratom dijeli osnovnoškolac Marko. “Antonio je krenuo, pa povukao i mene. I ja se želim upisati u Glazbenu školu Požega, a od kampa očekujem ponajprije puno zabave i novih prijateljstva,” kaže nam Marko. Mama Katarina ponosna je na ljubav svojih sinova prema tamburi. “Nismo očekivali da će baš tako biti. Suprug Ante i ja volimo glazbu i potičemo naše sinove, svu trojicu, da njeguju ljubav prema tradiciji. Antonio je jako zadovoljan Požegom, ali i mi smo- škola je izvrsna, smještaj u Đačkom domu također i drago nam je da se djeca bave onim što vole.Stoga mi je bilo drago dovesti ih i u ovaj kamp jer to će im samo dati još više poticaja,” rekla nam je mama Katarina.

Naučeno u kampu Antonio, Marko i drugi polaznici pokazat će na završnom koncetu koji će se održati 21. kolovoza u 19,30 sati na Trgu bećarca.

TEKST: Sanja Pok                      FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn