NA TRGU BEĆARCA – Iskorak u očuvanju baštine i nova turistička atrakcija: šapni Kraussu svoj bećarac!

Datum objave: 01. 8. 2022. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Na Trgu bećarca, uz prigodni program, predstavljena je skulptura Friedricha Solomona Kraussa, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Šapni mu svoj bećarac!

U organizaciji Javne ustanove Pleternica u suradnji s Gradom Pleternicom, Poduzetničkim centrom Pleternica i TZ Grada Pleternice, uz veliku podršku triju KUD-ova: Orljava, Svilenka i Zavičajni KUD Rama Pleternica, na Trgu bećarca predstavljena je svečano skulptura Friedricha Solomona Kraussa.

Rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević koji će od sada krasiti Trg bećarca dajući mu novu kulturološku dimenziju dio je velike, višeznačne priče i financiran je iz projekta  “Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje). Projekt je to u koji je uključen Grad Pleternica s partnerima, ukupne vrijednosti više od 65 milijuna kuna uz 85 posto europskog sufinanciranja.

“Od navedenog iznosa gotovo 30 milijuna kuna odlazi za grad Pleternicu, za projektne aktivnosti koje nisu samo uređenje našeg Muzeja bećarca već su planirane tako da potaknu kulturno-turistički razvoj našeg grada. Projekt ima za cilj unaprijediti turističku infrastrukturu i potencijale destinacije kroz umrežavanje svakog pojedinca, udruge, malih OPG-ova, svih koji su ključni dionici turističkog razvoja. Već skoro četiri godine imamo ovaj Trg bećarca, uskoro ćemo otvoriti i Muzej bećarca koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i u Europi, a predstavljat će nematerijalnu kulturu baštinu Slavonije, Baranje i Srijema, ulogu bećarca kroz život pojedinca, kroz narodne običaje gdje se rado pjevao i pjeva se i danas. Pri tom je skulptura Kraussa za Trg bećarca iznimno zanimljiva jer svaki projekt koji Grad Pleternica provodi, osim infrastrukture, sadržava edukaciju, promociju i gledamo da uvijek ima ono nešto, što će ga izdvojiti iz mase projekata.” pojasnila je ovom prilikom ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann.

A zašto baš Krauss pojasnio je povjesničar, arhivist i voditelj Muzeja bećarca Mario Katić. Krauss je bio etnolog, folklorist, filolog i seksolog svjetskog glasa. Rođen je 1859. godine, navodno u Požegi, iako je u svojim spisima navodio Pleternicu kao svoje “rodno mjesto”. Majka mu je zasigurno bila iz Pleternice, a on je svoje djetinjstvo proveo u Požegi gdje je završio i Gimnaziju, a zatim je otišao u Beč studirati klasičnu filologiju i povijest na čemu je i doktorirao 1882. Potaknut pričama svoje majke započinje istraživati narodne priče i običaje. 1883. izdaje “Legende i bajke južnih Slavena”.

“Bio je to početak njegovog rada na istraživanju rubnih tema, a posebice je istraživao erotski folklor. Surađivao je s nizom vodećih znanstvenika iz područja psihoanalize (Freud, Boas, Bloch), te objavio građu s područja istraživanja spolnog morala i erotskog folklora cijelog svijeta. Kraus je umro u predvečerje Drugog svjetskog rata, stigmatiziran kao pornograf i većinom zaboravljen, no nakon današnjeg “povratka” u Pleternicu, zasigurno će u budućnosti postati izazov i nadahnuće za neka nova istraživanja.” naglasio je Mario.

“Rad na skulpturi trajao je nekoliko mjeseci, a sama lokacija Trga bećarca jedinstvena je, veliko nadahnuće i motivacija. Držim da skulptura mora imati ljudsku dimenziju i da mora zračiti emocijom. Mora imati tu dodanu vrijednost kako bi bila bliska ljudima, a ne biti nedodirljiv spomenik…To je nekako i moje životna kiparska misija. Vodila sam se time kada sam radila sve druge postavljene skulpture, a sada i Kraussa.” rekla je autorica Kostanjević.

Svoje zadovoljstvo još jednim jedinstvenim iskorakom u očuvanju tradicije, izrazila je i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. “Grad Pleternica, zahvaljujući ponajprije mojoj prethodnici Antoniji Jozić, u ovom periodu broji više od 15 europskih projekata, više od 400 milijuna kuna, koji su promijenili vizure našeg grada. S našim proračunskim sredstvima to ne bi napravili. Često možda i ne cijenimo na pravi način sve što je učinjeno, možda i ne cijenimo prednosti Europske unije, ali kada vidimo što je sve učinjeno europskim sredstvima doista moramo biti zadovoljni. Naravno, tog ne bi bilo bez timskog rada svih nas, našeg zajedništva. Zajedno radimo, zajedno brojimo naše rezultate među kojima je i ovaj večerašnji događaj.”

Projekt u sklopu kojeg je i skulptura Kraussa započela je kao pleternička gradonačelnica današnja požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Stoga je i ona izrazila zadovoljstvo zbog još jednog pleterničkog uspjeha.

“Ponosna sam na sve koji su nastavili s jednakim žarom i entuzijazmom ovdje raditi pozicionirajući Pleternicu kao mjesto ugodnog življenja, susreta i zajedništva, Pratim sve što se događa. Ne samo što sam bila gradonačelnica Pleternice već i stoga što je Požeško-slavonska županija partner na ovom projektu i radimo i dalje na uspostavni Muzeja bećarca. Projekt je bitan, ne samo za grad Pleternicu, on je bitan i u kontekstu cijele županije jer se na zapadu županije, u Pakracu, obnavlja Spahijski podrum, zaštićeno kulturno dobro. A cijeli projekt Svijeta graševine zasigurno će biti jedan okidač razvoja, a to će, vjerujem, biti zaokruženo kada se u Kutjevu izgradi i Kuća graševine.” rekla je županica Jozić. A da Krauss i svi na Trgu bećarca doista i poslušaju živi kultni napjev, pobrinuli su se članovi KUD-a Orljava koji su izveli javnu probu.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn