RAZGOVOR S PROČELNICOM MAJOM PETROVIĆ – O školskim obrocima, stipendijama, ulaganjima i programima

Datum objave: 18. 1. 2023. | Kategorija: IZDVOJENO, Razgovori

POŽEGA – U novoj 2023. godini Grad Požega pokrenuo je nove trendove i programe u kulturom, društvenom i socijalnom segmentu. O brojnim novostima koje dodaju kolorit na urbani portret grada po mjeri čovjeka razgovarali s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Majom Petrović.

Prošao je cijeli tjedan besplatnih obroka u osnovnim školama, jedan od najvrjednijih javnozdravstvenih projekata Grada Požege. Kakvi su podaci za prvi tjedan, postoje li još kakvi određeni problemi i ima li učenika i roditelja koji nisu prihvatili ovaj program?
Općenito je ovo prvo razdoblje proteklo doista dobro. Održali smo 16. siječnja i sastanak Tima za unaprjeđenje školske prehrane tako da smo dobili povratne informacije direktno iz škola, odnosno školskih kuhinja. Nije bilo poteškoća, za sada sve funkcionira, a funkcionira i nabava. Dobavljači su uspješno isporučili tražene količine jer došlo je do povećanja potrebnih količina namirnica prvenstveno voća i povrća. Kada je riječ o pripremi hrane, jelovnici su poboljšani i nastojimo se u što većoj mjeri držati propisanih jelovnika Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”. Radimo u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i dr. Jasminom Kovačević koja je voditeljica projekta “Živjeti zdravo”. Jelovnici su u većoj mjeri prilagođeni, ali ima još prostora za unaprjeđenja koja će biti moguća kada se odobre zapošljavanja dodatnih kuhara. Čekamo suglasnosti ministarstva, a planirana je i nabava određene opreme, konkretno za OŠ Julija Kempfa. Povratne informacije iz škola nam govore kako obroke jedu uglavnom svi učenici, četiri do pet učenika u svakoj školi ne koristi školsku kuhinju ali to su uglavnom učenici koji boluju od celijakije ili imaju određene alergijske reakcije na pojedine namirnice. Većina roditelja je vrlo pozitivno prihvatila besplatne obroke, sredstva su u potpunosti financirana iz resornog ministarstva, 10 kuna po obroku, no Grad Požega je kao osnivač škola nadležan za organizaciju prehrane te ulaganje u infrastrukturu. Naše škole imaju dobre uvjete, imaju blagovaonice i dovoljan broj pribora za jelo i uz dobru organizaciju program se može dobro provoditi.

Grad Požega od ove godine ima i novu situaciju sa stipendijama. Povećani su iznosi, a uz to Grad u suradnji sa Županijom sufinancira i deficitarna zanimanja, prvenstveno liječnike. Recite nam detaljnije o tome?
Proračunska sredstva za tu namjenu u odnosu na prethodno razdoblje udvostručena su, dakle, osim što je povećan broj stipendija, povećan je i iznos. Osim stipendiranja studenata, imamo i stipendije za darovite učenike srednjih škola te tako potičemo darovitost i izvrsnost. Osim tih povećanja, od ove godine Grad Požega sufinancira županijske stipendije za studente medicinskih fakulteta, a konkretno se radi o sufinanciraju u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Mi trenutačno imamo takva četiri studenta, a nadamo se da će ih biti i više.

Iza nas je 2022. godina u kojoj su se ponovo aktivirale određene manifestacije, revitalizirane u suradnji s Turističkom zajednicom, a koje su privukle pozornost građana. Što je u planu u budućem razdoblju u tom segmentu, koji ustvari potvrđuje kulturno-društveni identitet svake urbane sredine?
Nastojimo poboljšati kvalitetu takvih manifestacija, a prioritet su nam zadovoljni građani. Na samom početku 2022. godine obilježili smo Dan grada u suradnji s Udruženjem obrtnika Požeško-slavonske županije i Grada Požege kroz manifestaciju Zeleno – plavo, a to namjeravamo i ove godine. Bila je tu i manifestacija Požeški kotlić, gastronomska manifestacija Festival kulena i vina uz  Ivanjski krijes, a nakon dugo godina i organizacija Festivala Zlatne žice Slavonije vratila se pod okrilje Grada te postala trodnevna manifestacija u čast tradicije, a tako ćemo nastaviti i kroz 2023. godinu. Dobri utisci ostali su i nakon manifestacije “Okusi jeseni”, a potom smo imali i Advent u Požegi koji je ove godine bio drugačijeg karaktera, organiziran u središtu grada uz raznovrstan glazbeni i kulturni program za sve uzraste i dobru gastronomsku ponudu. Nastojali smo za sve generacije osigurati neki sadržaj i sad već imamo ustaljene manifestacije na dobrim temeljima. Ove godine planirano je i obilježavanje Valentinova uz prigodan koncert, a organizator je TZ Grada Požege u suradnji s Gradskim kazalištem i Centrom za posjetitelje Požeška kuća, novom turističkom točkom grada Požege. To će biti jedna lijepa priča, jedan novi događaj u gradu nadahnut nekim događajima koji su se već organizirali proteklih godina, ali u novom ruhu. Uz to, u suradnji s našim ustanovama u kulturi, kroz podršku kulturnim udrugama i putem sredstava Ministarstva kulture i medija nastojimo što većem broju građana osigurati pristupačnost kulturnih sadržaja.

Koje se  još odgovorne zadaće očekuju u novom razdoblju?
Vođeni odgovornošću prema budućim naraštajima nastojimo najviše ulagati u ljude, u sadržaje i u suradnji s drugim gradskim odjelima, kontinuirano poboljšavamo materijalne uvjete u vrtićima u školama. Nastojimo uskladiti radno vrijeme s potrebama roditelja, kroz projekt “Požeški limači” potičemo produženi rad vrtića, povećali smo subvencije privatnim vrtićima, uveli subvencioniranje obrta za čuvanje djece, ulažemo u igrališta i školsku opremu. Od posebnog značaja su i projekti izgradnje Dječjeg vrtića “Pod gradom” i vrtića u Mihaljevcima koji su uspješno prošli fazu procijene nakon prijave na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava. Osim toga, potičemo društvenu solidarnost i ravnopravnost te jednake prilike za sve pa su kroz provedbu projekta Europskog socijalnog fonda osigurani pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama, a u postupku smo nabave podizne platforme u OŠ Dobriša Cesarić kako bi se omogućila pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti i ugradnja podizne platforme u Glazbenoj školi koju sufinancira Ministarstvo branitelja.

Kakva je situacija kada je riječ o sportu, koliko Grad podržava sportske udruge, klubove i aktivnosti?
Izrazito smo ponosni na naše sportske uspjehe. Košarkašice Plamena su viceprvakinje Hrvatske, Željka Peška osvojila je četiri medalje na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe, naše požeške mažoretkinje su na Europskom kupu u Španjolskoj osvojile četiri prva mjesta, Požega je bila domaćin kvalifikacijama za svjetsko natjecanje u mažori plesu, bili smo domaćini otvorenog prvenstva Hrvatske u motokrosu, bilo je dosta natjecanja i zbivanja. Potičemo i sve ostale građane na zdraviji i aktivniji način života pa je tako Požeški sportski savez u sklopu projekta “Hrvatska pliva” osigurao sredstva za besplatnu školu plivanja za 560 polaznika, a po prvi put prošle godine bila je organizirana i škola plivanja za djecu s intelektualnim teškoćama i osobe s invaliditetom. Tijekom ljetnih praznika organizirana je i besplatna škola kuglanja, a imali smo i besplatnu školu klizanja. Nastavlja se ulaganje u sportske objekte – intenzivno se radi na pripremi terena NK Slavonija, uređen je glavni teren NK Požege, trenutno je u tijeku ulaganje u rasvjetu u ŠD “Tomislav Pirc”, a izrađena je i projektna dokumentacija za program poticanja obnovljivih izvora energije za fotonaponsku elektranu na sportskoj dvorani.

Kakvo je stanje u socijalnoj skrbi, koji socijalni programi su u provedbi?
Osim darivanja novorođene djece, Grad Požega nastoji osigurati brigu za starije osobe i osobe u riziku od siromaštva te su prošle godine po prvi put dodijeljene jednokratne pomoći kućanstvima za ublažavanje krize u 2022. godini. Umirovljenicima s nižim mirovinama isplaćene su uskrsnice i božićnice, održan je tradicionalni susret “Nitko ne smije biti sam” i blagdansko darivanje potrebitih sugrađana. Valja naglasiti i zapošljavanje ciljanih skupina nezaposlenih žena kroz provedbu projekta “Zaželi” u koji se uključuju krajnji korisnici – starije i nemoćne osobe. Taj se projekt u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Osim brige za starije i nemoćne te osobe u potrebi, puno smo radili i na preventivnim aktivnostima namijenjenim mladima. U suradnji s PU požeško-slavonskom te drugim partnerima odradili smo preventivnu akciju “Sigurnost na bazenu” te akciju “Budi navijač ne razbijač”, a Požega je bila i domaćin nacionalne konferencije vezane uz iznimno aktualne teme, prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Sve naše aktivnosti usmjerene su ka stvaranju još kvalitetnijeg kulturnog, društvenog i socijalnog ozračja u Požegi kao gradu ugodnom za život, za obitelji, gradu po mjeri čovjeka, uvijek na raspolaganju našim građanima. Nadam se da to građani i prepoznaju.

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn