FESTIVAL KULENA&VINA – Uz vrhunsko vino i šampionski kulen Ivanjski krijes osvijetlio požeško nebo

Datum objave: 21. 6. 2022. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U organizaciji TZ Grada Požege, Veleučilišta u Požegi i Udruge Požeški čuvari baštine održan je Festival kulena&vina koji objedinjuje dvije tradicionalne manifestacije – požešku Kulenijadu i Ivanjski krijes te prezentira tradiciju i eno-gastro ponudu slavonskog kraja.

Ivanjski krijes opet je poslao roj krijesnica u požeško nebo i  po dobroj tradiciji najavio dugo, toplo ljeto koje će, ako je suditi po večerašnjem ozračju na Trgu Sv. Trojstva, biti ispunjeno druženjem, zabavom i zajedništvom. Zasluga je to ponaprije organizatora TZ Grada Požege, Veleučilišta u Požegi i Udruge Požeški čuvari baštine, na čelu s novom direktoricom Turističke zajednice Grada Požege Mirnom Šimunović Svoboda.

Sadržajan program jedinstvene manifestacije koja objedinjuje tradiciju, eno i gastro ponudu počeo je  17. lipnja Revijom i ocjenjivanjem vina održanoj u Studentskom doma „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi. Specifičnost ovoga događaja je u tome što će su ocjenjivana crna vina koja u ovom kraju daju izvanredne rezultate, ali su nažalost u drugom planu, stoga je i sam događaj nazvan Revijom crnih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Ocijenjivanje je obavljeno uz veliku podršku Poljoprivrednog odjel Veleučilišta u Požegi sa studijima Vinogradarstva – vinarstva – voćarstva i enogastronomije. Na večerašnjoj svečanosti dodijeljena su zlatna priznanja te šampionska titula koju su osvojila Vina Markota za Merlot iz 2017. godine.

Svog šampiona dobila je i 42. Kulenijada koja je okupila 57 proizvođača iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Šampionski kulen  ima Kristijan Novosel iz Gata, a dodijeljeno je i 11 zlatnih priznanja.

Omiljenu slavonsku deliciju imali su priliku kušati i građani, a kulenarima, vinarima i svim posjetiteljima manifestacije prigodnim riječima obratili su se direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić te požeško-slavonska županica Antonija Jozić.  “Hvala svima koji su došli u čast 21. lipnja, kada ispraćamo proljeće i ulazimo u ovogodišnje ljeto. Svima želim da se dobro zabavite ovdje u Požegi, a svim sudionicima na Festivalu kulina&vina čestitam na sudjelovanju i odličnim rezultatima.” rekao je gradonačelnik.

“Požega je naš prekrasan barokni grad, grad kulture, grad tradicije, grad u kojem se gotovo tri stoljeća očuvala tradicija paljenja Ivanjskog krijesa, grad koji njeguje eno i gastronomsku ponudu našeg kraja te podiže kvalitetu turističke ponude u našoj Požeško-slavonskoj županiji što dokazuje i ova manifestacija. Turizam je važan segment našeg gospodarskog razvoja, trudimo se sudjelovati i ostvarivati određene korake u tome, a to činite i vi danas na čelu s Turističkom zajednicom i Gradom Požegom,” rekla je županica Jozić.

Program na Trgu Sv. Trojstva bio je ispunjen plesnim nastupima, a obogatila ga je i prodajna izložba te Sajam antikviteta. U zabavnom dijelu nastupila je Cecilija i Mejaši, a Ivanjski krijes svečano su upalili članovi Povijesne postrojbe Gradska straža Požega, uz gostujuće postrojbe iz Bakra i Osijeka, te Odred izviđača Požega.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn