NACIONALNA KONFERENCIJA – U Požegi obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 25. 11. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Požegi je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana nacionalna konferencija „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja”.

Konferencija koja je održana u prostoru Gradske knjižnice Požega okupila je veliki broj predstavnika institucija i stručnjaka iz područja zaštite od nasilja nad ženama, podršku radu konferencije svojim su prisustvom dali i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić te resorni ministar Marin Piletić.

“Kao gradonačelnik Požege izražavam iskreno zadovoljstvo što je Požega izabrana za obilježavanja ovog izuzetno važnog dana na koji treba podsjećati i puno češće nego jednom godišnje. Ova konferencija je prilika za to. Želim da se glas s ove konferencije daleko čuje” rekao je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

“Ovdje smo ugostili sve ljude bitne u međuresorskoj suradnji koja je itekako važna za ovu temu. S ovog mjesta, iz grada Požege i Požeško-slavonske županije želimo poslati snažnu poruku da je bilo kakav oblik nasilja društveno neprihvatljiv, da je to društveni problem i da se tiče svih nas. I to ne samo nasilja nad ženama nego i nasilja nad djecom, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom.Ovo je dan u koje pokušavamo ovakvim akcijama osvještavati javnost o problemu nasilja, o nultoj toleranciji današnjeg društva na nasilje, ali isto tako, trebali bismo to činiti i ostalih 365 dana u godini,” rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Samo u 2022 godini nažalost, počinjeno je 12 femicida. To ne znači da je nestala samo jedna osoba nego su trajno oštećene obitelji, djeca koja su ostala bez majke i na ovaj problem moramo ukazivati, kako je rekla i županica, 365 dana u godini, naglasio je ministar Piletić.

“Danas u Požegi želimo još jednom istaknuti važnost međuresorne suradnje gdje svi zajedno želimo stvoriti i zakon, ali i financijske pretpostavke da preveniramo upravo ovakav oblik nasilja. Požega kao i još pet županija diljem Hrvatske nisu imali sklonište za žene. Socijalni fond i EU sredstva omogućili su da mi danas u Hrvatskoj imamo 25 takvih skloništa s dostatnim kapacitetima. Želimo poslati jasnu poruku da mi činimo sva i na reformi sustava socijalne skrbi. Od 1. siječnja osnivamo Obiteljski centar kao instituciju koja treba pružiti prvenstveno savjetodavnu i svu ostalu podršku obiteljima, posebice u ovim kriznim vremenima koja izazivaju stres u obitelji. Uz to, cilj nam je i osnivanje Akademije socijalne skrbi – svi koji rade u sustavu trajno se usavršavaju da budu dostojanstveni na zadatku da odgovore na sve ove izazove koje društvo čine nesretnim.” rekao je ministar.

Ministar Piletić održao je danas i radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić te gradonačelnicima i načelnicima Požeško-slavonske županije u zgradi Županije, uz obilazak gradilišta novog Centra za socijalnu skrb u Požegi.

TEKST: S. Pok                       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn