PRIPREMA AUTOMOBILA ZA ZIMU – Nekoliko dobrih savjeta i riječ stručnjaka

Datum objave: 05. 11. 2016. | Kategorija: Lifestyle

2naslovnacsg

POŽEGA – Dobra priprema je pola posla, a za zimu se itekako treba pripremiti, jer nikad ne znate kakva će biti i što nas sve očekuje. Na što sve obratiti pažnju, kako si olakšati nadolazeći zimski period na cestama, koji su sve savjeti dobrodošli, gdje što nabaviti uz riječ stručnjaka saznajte u članku.

Počnimo od najbitnijeg – gume. Prvo što dolazi u kontakt s podlogom mora biti i osnovno. Svi već znamo da je najlošija zimska guma bolja od najbolje ljetne gume kada se temperature spuste ispod 7 stupnjeva Celzijusa. Razlog tome je elastičnost materijala od kojih su izrađene (što je veći pad temperature ljetna guma postaje sve “plastičnija” i samim time gotovo neupotrebljiva). U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, a od 15.11. do 15.04. je obvezna bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Zimsku opremu vozila čine 4 zimske (ili M+S) gume ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).
“Dobro je obaviti tzv. mini servis – provjeriti kočnice, ovjes, upravljački mehanizam, ulje, antifriz i ostale tekućine, a svakako najbitinije jest staviti i pripadajuće zimske gume. Imate li svoje, pobrinite se da su u zadovoljavajućem stanju, a ako pak nemate, u servisu možete naravno i kupiti zimske gume svih marki i dimenzija. Rezervirajte svoj termin za montiranje i balansiranje na broj
099/236–1140, ili nas posjetite u Osječkoj 64E” poručuju iz servisa Pavić.
pavicdscn5529
“Posebnu pažnju treba obratiti na ispravnost upravljačkog sistema, zimske gume, tekućine (u rashladnom sustavu, za pranje stakala, ulje…), metlice brisača radi bolje vidljivosti. Naravno treba i “osvježiti” akumulator, nabaviti strugalice za led, postoje i led sprejevi i slično. Valja paziti isto na vjetrobranska stakla da ih ne oštetimo, dobro vidjeti i biti viđen. Ako vam nešto od navedenog nedostaje ili tražite dodatan savjet slobodno svratite u Kristina autodijelovi u ulicu Svetog Roka 43 ili nas nazovite na 034/292-184 ili 034/291-990 ili posjetite FB stranicu” savjetuje Dario Pandžić iz Kristina d.o.o.
kristinadscn5524

“Jedan jako važan faktor zimi na koji najčešće zaboravljamo su farovi. Oni su napravljeni od plastike zbog sigurnosti pješaka, te su izloženi vremenskim utjecajima koji djeluju na farove, tu su i udarci kamenčića i pijeska tijekom vožnje. Sve to nakon nekoliko godina ostavlja trag na farovima koji postaju zamućeni i neprozirni, pa je vidljvost noću neugodno i opasno smanjena, čak i do 70 posto. Poliranjem u nano tehnologiji i nanošenjem zaštite farovima vraćamo prozirnost i time dobivate ljepši izgled fara i samog automobila, te bolju vidljivost noću, što uvelike povećava sigurnost na cestama. Isto tako veoma je važno održavati i zaštiti sam automobil pred zimu. Savjetujemo temeljito pranje s voskom ili teflonskim premazom koji štiti lak od svih vremenskih neprilika 6 mjeseci. Mit je da se auto ne pere zimi – redovito pranje zbog laka i vremenskih utjecaja je bitno, sol je abrazivna i veže se na lak, a i voda ulazi u sve pore automobila.” kaže Marko Kroflin vlasnik Autopraonice M koju možete posjetiti na dvije lokacije u Požegi: Industrijska 13 (pokraj INE) i u ulici hrvatskih branitelja 21, nazvati na 091/505-4379 vidjeti web stranicu  ili kontaktirati putem facebooka.
mpraonadscn5522

Priprema je pola posla; kad sve njih gore navedene obiđemo i kad automobil bude tip top pripremljen za zimu opet nam ostaje ono što su svi zajedno rekli – “pamet u glavu”. A što to “pamet u glavu” znači zimi pitali smo autoškolu koja već preko 70 godina osposobljava buduće vozače.

640herz

Herz kaže:” Putujte samo ako je to neophodno. Informirajte se pravodobno o vremenskim uvjetima na cestama kojima namjeravate voziti. Uključite radio i slušajte lokalne i nacionalne informacije o stanju na cestama. Najavite svoj dolazak na odredište i okvirno vrijeme dolaska. Provjerite imate li zimsku opremu sukladno važećim propisima. Ako putujete na duljoj relaciji pripremite toplu odjeću, dobre cipele, hranu, tople napitke i svjetiljku. U snježnim uvjetima ponesite lopatu. Neka vam spremnik za gorivo bude pun jer nikada ne znate da li ćete čekati u koloni ili zastoju prometa. Očistite stakla, ogledala i uklonite snijeg sa krova prije nego krenete, nosite strugač leda i odmrzivač. Vodite računa kako zima ima opaku ćud, nepredvidiva je, a nevrijeme može iznenada udariti i zateći nespremnim i vozače i zimske službe. Kako biste si osigurali što bolje uvjete vožnje u vozilu održavajte vama primjerenu mikroklimu (ni prevruće ni prehladno), pravilnim provjetravanjem vozila spriječite zamagljivanje stakala iznutra. Izbjegavajte voziti u kaputu, kapi i rukavicama – to je neudobno. Kada se vozilo zagrije, raskomotite se.Kada na cesti ima leda ili rastopljenog snijega izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja. Koristite upravljač pažljivo i izbjegavajte nagle pokrete. Na ledu zaustavni put može biti deset puta duži nego na suhoj cesti. Vozite polako, razmak između vozila neka bude takav da vam ostavi dovoljno prostora za zaustavljanje. Usporavajte tako da ranije uključite niži stupanj prijenosa nego inače. Papučicu kočnice koristite nježno da izbjegnete blokiranja kotača. Ako se vozilo počne zanositi, otpustite “gas“, ali nemojte naglo kočiti.Vozite najbrže do one brzine pri kojoj kotači vašega vozila još ne proklizavaju. Čuvajte se magle zimi – spušta se naglo i često je neujednačene gustoće.Zimsko je sunce u pravilu nisko, a zasljepljenje može biti opasno. Imajte pri ruci sunčane naočale”.
Vozači oprez: upravljajte Vi svojim vozilom, a ne vozilo Vama, stoga ga pripremite da vam to bude lakše.

TEKST:  D. Pok       FOTO: D. Pok/ ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn