OPĆINA CERNIK – Načelnik Vitomir Žakić: Biti na čelu Općine znači zasukati rukave i raditi na dobrobit mještana

Datum objave: 28. 10. 2017. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CERNIK – Od vremena 13.stoljeća kada se spominje kao mjesto prebivanja drevnih slavonskih plemićkih obitelji, preko godina turske vlasti, ali i značajnog razvoja trgovine, obrtništva i kulture, do sasvim posebnog  vlastelinstva izvan Vojne krajine u sastavu Požeške županije, a onda i onog u vlasništvu grofa Kulmera, iza Cernika je duga i značajna povijest. Uz nekoliko već  prepoznatih zanimljivih manifestacija i domaćih OPG-a, uz prirodni biser, izletište Strmac, infrastrukturne i gospodarske projekte, sjajni su to aduti za razvoj i prilika za ulaganje u bolju budućnost. O Cerniku danas i sutra, mogućnostima i izazovima, razgovaramo s novim načelnikom, diplomiranim agronomom, Vitomirom Žakićem.

100-njak  je dana prošlo od izbora i vašeg stupanja na načelničku dužnost, preuzetu od Nikole Jugovića, jednog od najdugovječnijih načelnika uopće.Zanimljivo je i u lokalno političkim okvirima uglavnom i neuobičajeno, da je ta smjena prošla prijateljski, ali i da je prethodni načelnik i nadalje dio svake nove općinske priče.
Mislim kako bi takav odnos trebao postati praksa, a ne slučajnost ili pojedinačan slučaj. I kolega Jugović svih svojih 25 godina, i ja, prihvatili smo se ove dužnosti želeći poboljšati život mještana Općine, zadovoljiti potrebe, ali i promišljati o boljoj i drugačijoj budućnosti Cernika, zastupajući svako selo, svaki mjesni odbor, u skladu s proračunskim ali i svim drugim mogućnostima. Osim toga, svaka suradnja predstavlja kontinuitet u radu, a sve ono što je napravljeno do sada ili će tek biti realizirano, ostat će i svima onima koji tek dolaze.

Iako je ulazak u političku arenu za svakoga stresan, vi ste tog tereta na neki način bili oslobođeni, jer ste bili i jedini kandidat za načelnika Općine. Istovremeno, povjerenje Cerničana da jedino vi na pravi način možete voditi Općinu, velika je odgovornost. Što za vas znači načelnička funkcija i tko je, za one koji ne znaju, Vitomir Žakić?
Biti na čelu Općine prije svega je velika čast i izazov, iako vodeća pozicija, uz potrebno poznavanje sustava,  uglavnom znači zasukati rukave i raditi na dobrobit mještana, ali i raspolagati zajedničkom imovinom u maniri dobrog gospodara. Vjerujem kako će mi dosadašnje iskustvo u tome samo pomoći, jer iza mene je uspješno vođena tvrtka, koju sam, nakon što sam odlučio prihvatiti novi izazov, bez dana duga, ostavio na upravljanje sinovima. Osim što sam gospodarstvenik, poduzetnik i diplomirani agronom, na prvom sam mjestu čovjek koji želi pomoći i poštuje svačije mišljenje, čovjek koji, vjerujem, uspješno zna upravljati timom, ali i voditi računa o svakom, pa i najsitnijem detalju, tajnik  mjesne Udruge vinogradara i voćara, ali i kao svaki pravi Cerničanin, već 40 godina član HPD „Tomislav“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Što ste u Općini zatekli dolaskom na čelnu poziciju, što je od tada urađeno, koji projekti nastavljeni?
Nastavili smo sve ono što je dobro i korisno za život mještana i Općine. To su, prije svega, infrastrukturni projekti, oni koji podižu standard kvalitete življenja, jer upravo je to smisao lokalne politike-poput izgradnje, saniranja, asfaltiranja i projektiranja ulica-Potočne, Đurićeve, ulice Svetog Roka, Kulmerove, Franje Tuđmana, projekata komunalne infrastrukture, radova na vodovodu Cernik-Šumetlica, privođenje kraju radova na magistralnom vodovodu Cernik-Baćin dol-Banićevac. Nakon poduljeg vremena počela je i realizacija osposobljavanja tlačne pumpe  u Šumetilici, nakon čega bi, najkasnije do kraja godine, i ovo naselje trebalo dobiti pitku vodu.Tu je i mega projekt aglomeracije od kojeg će koristi imati ne samo žitelji Cernika, nego i šireg novogradiškog područja, pa reciklažno dvorište u području Industrijske zone, ekološka priča o odvajanju otpada , programi zapošljavanja, poput aktualnog „Zaželi“ namijenjenog ženama, a koji je upravo Općina Cernik, u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija, počela provoditi među prvima u županiji.Također, jedna smo od rijetkih općina koje, unatoč proračunskim uštedama, i dalje sufinancira prijevoz svojih učenika do škola u Slavonskom Brodu i Požegi, razni oblici ulaganja u odgoj i obrazovanje, školske i studentske stipendije, ali i skromne financijske nagrade svima onima koji su to svojim radom i zalaganjem zaslužili. U tijeku je i projekt modernizacije javne rasvjete na području Općine i prelazak na jeftiniju, ekološki čišću i daleko isplativiju led rasvjetu.

Uz višestoljetnu povijest koja je sjajna referenca sama za sebe, značajan broj vrijednih objekata, nekolicinu već prepoznatih, iako ne i službeno brendiranih autohtonih proizvoda, lokalne OPG-e, ali i značajan broj udruga koje nastoje afirmirati i promovirati sve ono vrijedno, a još uvijek nedovoljno poznato, vjerujem kako je turizam gospodarska grana koja u Cerniku, itekako ima budućnost?
Cernik je oduvijek, na ovaj ili onaj način, formalno ili neformalno, organizirano ili ne, živio od turizma i dobrodošlice, dočekujući goste sa svih krajeva svijeta-male pjesnike Slavonije i Baranje na tradicionalnom, desetljetnom susretu čiji je domaćin cernička Osnovna škola „Matija Gubec“,  drage prijatelje Općine iz mjesta Čavle, putnike namjernike kroz Slavoniju,  pjevačka društva i zborove iz cijele Hrvatske. Na sreću, čini mi se kako se polako stvaraju i pretpostavke da priču podignemo na viši nivo i razvijemo je na pravi način, a s povratkom fra Vjenceslava Janjića na mjesto samostanskog gvardijana, ponovno smo aktualizirali i pitanje stavljanja u funkciju Turističke zajednice. Djelujući organizirano, ali i objedinjavajući nekolicinu već prepoznatih manifestacija, kao i lokalnu ponudu, razvoj turizma bi dugoročno mogao značiti i otvaranje novih radnih mjesta. Ideja je, prije svega, široj javnosti predstaviti kulturno i religiozno blago cerničkog Franjevačkog samostana i u svjetskim okvirima vrijedne biblijsko-arheološke zbirke. Tu je i stoljetna crkva Svetog Linarte, srednjovjekovna kula Gračanica iznad Baćin dola, Kulmerov dvorac o kojem brinu lokalni vinogradari i voćari, a onda i istinski turistički biser, izletište Strmac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Upravo je izletište Strmac, uz krmokolj i ćuptete, taj autohtoni mesni kolačić, najveći i najvredniji turistički adut Cernika, ali i prostor koji, na žalost, traži značajna ulaganja. Ipak, i tu su se stvari, čini se, pokrenule s mjesta?
Strmac je zasigurno najveći cernički, ali i novogradiški turistički biser, oaza zdravlja još od početka 20.stoljeća, koju ćemo, nadam se, prije svega, koristeći sredstva EU fondova, ponovno približiti gostima.Dugoročni je plan obnoviti devastirani hotel, potom i jedinstveni bazen s prirodnom vodom, urediti sportske terene, a onda prostor Strmca pretvoriti  u suvremeni sportsko-rekeracijsko-izletnički centar. Zanimljivih i hvale vrijednih planova ima i za Kulmerov dvorac čiju bi obnovu, uz europski novac, pomogla i Vlada RH, a čiji bi dio, prema želji vlasnikove kćeri, mogao biti prenamijenjen i u galeriju slika. Sretna je okolnost i to što već imamo nekoliko kvalitetnih i prepoznatih manifestacija s tradicijom i potencijalom brenda, poput Dana cerničkog portugisca ili već spomenutog Krmokolja, koje je potrebno samo dobro zapakirati i ponuditi potencijalnim gostima. A, onda, kada dođu, zbog svega što im možemo ponuditi, zbog nadaleko poznatog cerničkog gostoprimstva, siguran sam kako će se i vratiti.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn