9.DANI CERNIČKOG PORTUGISCA – Mladi portugizac prodisao u čašama

Datum objave: 15. 10. 2017. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CERNIK – Uz stihove „Tko vino pije umrijet će, tko ne pije, taj će i prije“ i tradicionalnu ceremoniju krštenja mošta , mladi je portugizac prodisao u čašama, potvrđujući se kao još jedan u nizu potencijalnih eno-gastro turističkih bisera ovog dijela Slavonije. Za revitalizaciju autohtone, nepravedno zanemarene vrste vina zaslužni su članovi Udruge voćara i vinogradara Cernik i deveta tradicionalna manifestacija Dani cerničkog portugisca.

Priča je to kojoj je cilj afirmirati mlado rujno vino koje se pije prvo nakon berbe, a okusom podsjeća na jagode, kupinu i višnju, autohotona sorta koja ima prirodno stanište na cerničkim brežuljcima i koju je davne 1853. na studijskom putovanju Hrvatskom pronašao izvjesni europski vinogradaraski stručnjak, Franz Xaver Trummmer. Riječ je o manifestaciji koja, iz godine u godinu, zahvaljujući vrijednim entuzijastima  Udruge voćara i vinogradara, polako ali sigurno, postaje prepoznatljivi cernički brend, priči s turističkim potencijalom koja oživljava filozofiju vina i hedonizma, skrećući pažnju na još jedan lokalni arhitektonsko-kulturni biser-čarobni prostor Kulmerovog dvorca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ceremoniju krštenja mošta na svoj je osebujan način obavio vinski kardinal Vlado Bauer uz pomoć ovogodišnjeg kuma cerničkih vinograda, Luku Zeca, pobrinuvši se da mladi  potrugizac prvi puta prodiše u čašama. „ A on je,unatoč ovogodišnjim mrazevima i relativno maloj količini, iznimne kvalitete i posebno dobrih sladora, što potvrđuju svi koji su ga probali,“ procjenio je u ime organizatora predsjednik Udruge voćara i vinogradara Cernik Zvonko Živković.Iako ga nepravedno nazivaju pomalo dosadnim, pa i ženskim vinom, domaćini su se, bogatom gastro ponudom, potrudili pokazati kako slatki, mirisni okus portugisca ide sjajno uz pečeno kestenje, mesne specijalitete, pa i cerničke ćuptete, dok su o hrani za dušu i dobro raspoloženje, ovaj puta brinuli tamburaši lokalnog sastava „Merak“.  Riječ o vinu koje svoje mjesto još uvijek nije našlo na svjetskim trpezama i sajmovima, no priča se polako, uz pomoć čelnih ljudi Općine Cernik, razvija i u tom smjeru, a prava nas iznenađenja, najavljuju dečki iz Udruge, tek očekuju uz slijedeće, deseto izdanje manifestacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jer, kako reče i prvi čovjek Općine, načelnik Vitomir Žakić, „ portugizac je tek jedan u nizu eno-gastro-kulturnih aduta mjesta s poviješću dugom sedam stoljeća,“ zbog čega, u Cerniku, ozbiljno, uz konkretne projekte, promišljaju o turizmu. Uz nadaleko poznato gostoprimstvo i lokalno zajedništvo, potencijalnim gostima, itekako imaju što ponuditi. Potvrdili su to i Dani portugisca.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn