ULAGANJE U BUDUĆNOST – Mega projekt aglomeracije Nova Gradiška-Cernik-Rešetari

Datum objave: 23. 10. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CERNIK – Zahvaljujući iznimno povoljnim vremenskim uvjetima, aktivno je bilo proteklih dana u Cerniku, gdje su u tijeku radovi na projektu aglomeracije Nova Gradiška-Cernik-Rešetari. Kapitalni je to projekt vodnokomunalne infrastrukture vrijedan 143 milijuna kuna, koji bi, bude li sve išlo kako je planirano, trebao biti dovršen do kraja godine.

Cilj ovog, za grad Novu Gradišku i susjedne općine Cernik i Rešetari, iznimno važnog projekta je unapređenje javnog sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda, kao i podizanje standarda kvalitete sustava vodopskrbe. Završetkom projekta trebalo bi biti rekonstruirano osam retencijskih bazena, izgrađeno 27 kilometara gravitacijskih kolektora i tlačnih cjevovoda, 12 crpnih stanica, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, te skoro 4 kilometra magistralnog vodopskrbnog cjevovoda, čime će, nakon dugo godina, biti osiguran dovoljan vodospremnički prostor na vodoopskrbnom sustavu Nove Gradiške.

Mega projekt aglomeracije Nova Gradiška-Cernik-Rešetari sa 70 posto sredstava pokrit će Europska unija, za ostatak od 43,3 posto zaduženi su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode, dok će preostali iznos od 13,34 posto na vlastita leđa preuzeti jedinice lokalne samouprave. Dovršenjem projekta postići će se proširenje jedinstvenog sustava odvodnje, smanjenje izravnog upuštanja neobrađenih voda u površinske vode, zaštititi prirodna i biološka raznolikost na području aglomeracije, te omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn