33.CERNIČKI KRMOKOLJ – Cerničani „otvorili“ sezonu kolinja

Datum objave: 29. 10. 2017. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CERNIK – Rakija kao aperitiv, pa juha koja liječi, uz kuhano meso i sarmu, dok ne stigne „pečenka“, a onda i čuveni ćupteti. Red ića i pića, pa red pjesme. Tako to ide na Cerničkom krmokolju, tradicionalnoj manifestaciji u režiji članova HPD „Tomislav“, ove godine organiziranoj po 33.puta.

Tri su gice platile glavom za večeru koja je označila službeni početak ovogodišnje sezone kolinja, ali i potvrdila kako je gastronomija ono najbolje što Slavonija ima. Znaju to jako dobro i Cerničani, stoga prepoznatljivost grade upravo na iću i piću, čuvajući istovremeno tradiciju i razvijajući turizam.Dokazao je to i 33.Cernički krmokolj, gastro manifestacija u režiji članova HPD “Tomislav“, kojoj je cilj do sita nahraniti i napojiti goste i drage prijatelje, promovirati lokalne turističke potencijale, ali i održati živim običaj slavonskog kolinja. Pripreme za manifestaciju koja je završila zajedničkom večerom u Slavinom domu i druženjem uz Tamburaše Rubato počele su prije nekoliko dana, ranojutarnjim loženjem vatre, a onda i cjelodnevnim poslom najprije oko klanja odabranih svinja, pa rezanja mesa, topljenja masti i pripreme čvaraka, do izrade fila za punjenje kobasica i pripreme krvavica. I kao i obično, svatko je znao svoj posao, jer, ekipa je odavno uhodana, a „Tomislavci“ su se, osim kao pjevači, i ove godine potvrdili i kao vrsni gastro majstori i čuvati tradicije. Jer, dok je ljudi bit će i običaja, a oni se u Cerniku, s posebnim entuzijazmom čuvaju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Cernički kromolj je priča o tradiciji, priča o društvu starom više od stoljeća, ali i priča o slavonskoj tradiciji. Prilika je to, baš kao i u davna vremena, za druženje na kraju godine, predah od poljoprivrednih poslova, ali i prilika da se isproba mladi portugizac, vino od autohtone cerničke sorte grožđa koje se posebno dobro sljubljuje upravo uz masnija jela od svinjetine. Manifestacija je ovo koju iz godine u godinu prepoznaje sve veći broj gostiju, ali i priča kojom službeno počinje sezona kolinja, jer Cernički krmokolj je prvi u nizu slavonskih krmokolja koji će tek uslijediti.“, izjavio je, zadovoljan brojem gostiju i nadaleko poznatom dobrom cerničkom atmosferom, Đuro Vuk, predsjednik HPD „Tomislav“. Uz brojne prijatelje društva, ljubitelje dobrog druženja i još bolje hrane, posebno drag gost „Cerničkog krmokolja“, uz domaćina, načelnika Općine, Vitomira Žakića, bio je i gvardijan Franjevačkog samostana, fra Vjenceslav Janjić.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn