IZLOŽBA TATJANE KOSTANJEVIĆ U PLETERNICI – Ljepota zaustavljenog pokreta u slavu žena i umjetnosti

Datum objave: 02. 3. 2022. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Povodom Dana žena, u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica u petak 4. ožujka 2022. godine u 18 sati održati će se otvorenje izložbe ”Ples je sestra muzike, poezije i plastike”, akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Razigranom umjetničkom rukopisu Tatjane Kostanjević, priznate i poznate autorice brojnih skulptura i reljefa koji su obilježili javni prostor Požege, Opatije, ali i drugih gradova diljem Hrvatske, u povodu Dana žena otvorit će se prostor pleterničke Hrvatske knjižnice i čitaonice. Tatjanine Terpsihore, Držačice ugleda, žene plesačice, žene ptice, žičane i živčane, eterične, nježne i erotične, začudne i produhovljene dobile su sestrice koje će ih dostojno predstavljati u pleterničkom središtu kulture.

 

“Predstavit ću skulpture koje jesu na tragu već poznatih Terpsihora i plesačica, ali ove još nisu bile pred širom publikom. Nadahnuće mi je bila velika žena i umjetnica, plesačica Isadora Duncan pa je stoga u tom duhu i naziv izložbe, ” najavila je Tatjana.

Tatjana Kostanjević rođena je 1963. u Rijeci, a sada živi i radi u Požegi. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine. Stručna hrvatska likovna kritika prepoznala ju je i istaknula kao značajnu kiparicu u relacijama suvremene hrvatske umjetnosti koja se iznimno uspješno hvata u koštac s pokretom u skulpturi. Njena kiparska djela karakteriziraju živost, podatnost i elegancija pokreta, bilo da se radi o portretima u bronci, figurama ili medaljama. Grad Opatija izdao je njenu monografiju 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege.

Kreativna Tatjanina priča o ženi jakoj i krhkoj u isti mah, samosvjesnoj i samoironičnoj, upečatljivoj i sveprisutnoj čeka vas 4. ožujka u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica.

TEKST: S. Pok             FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn