MEĐUNARODNI PROJEKT – Dobre vijesti za arheološki lokalitet Kaptol

Datum objave: 17. 12. 2023. | Kategorija: Kultura

KAPTOL – Uskoro slijedi rekonstrukcija tumula na položaju Kaptol-Gradca kroz Projekt “Danube Geotour plus” u kojem je projektni partner UNESCO Geopark Papuk, a pridruženi strateški partner Požeško-slavonska županija

Projekt “Danube Geotour plus” kojemu je nositelj Nature and Geopark Styrian Eisenwurzen (Austrija) te 10 projektnih partnera iz zemalja dunavske regije (Njemačke, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Češke, Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine te HRVATSKE) vrijedan gotovo 2,3 milijuna eura, odobren je za financiranje – objavila je na Facebook stranici požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Partner iz Hrvatske je Geopark Papuk kao jedini projektni partner iz Hrvatske dok je Požeško-slavonska županija pridruženi strateški partner.

Ovim projektom će se na prostoru arheološkog lokaliteta u Kaptolu, na dijelu nekropole Kaptol-Gradci rekonstruirati posljednja počivališta, tumuli, moćne ratničke aristokracije koja je živjela u starijem željeznome dobu na južnima padinama Papuka iznad današnjeg naselja Kaptol. Osim rekonstrukcije tumula u vrijednosti cca 60.000 eura te nabave VR opreme u vrijednosti cca 40.000 eura, Požeško-slavonska županija će izraditi studiju održivog upravljanja destinacijama specifičnih oblika turizma.

Podsjetimo, arheološki lokalitet Kaptol jedno je od najznačajnijih nalazišta starijeg željeznog doba na prostoru kontinentalne Hrvatske.Požeško-slavonska županija i Općina Kaptol u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja iz Zagreba pokrenuli su proces izrade potrebne dokumentacije za izgradnju Interpretacijskog centra halštatske kulture, a u studenom ove godine dodijeljen je certifikat Kulturne rute Vijeća Europe, svojevrsno jamstvo izvrsnosti, Stazi željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route). Na području Općine Kaptol nalazi se poučna staza “Putevima ratnika-željezno doba u Zlatnoj dolini” na kojoj se sustavna istraživanja provode posljednjih dvadeset godina pod vodstvom dr.sc. Hrvoja Potrebice iz Centra za prapovijesna istraživanja.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok/ Plavo Blue d.o.o.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn