GRAD POŽEGA – Tematska sjednica GV Grada Požege o projektu rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva

Datum objave: 21. 6. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – “Idejni projekt rekonstrukcije trga bit će predstavljen 3D tehnologijom na službenoj stranici Grada i tada će i građai moći dati određene prijedloge. Cijeli projekt treba biti završen do kraja 2027. godine. Tržnica u Cvjetnoj trebala bi biti završena do kraja ove godine potom slijedi rušenje stare tržnice. Ploha trga dolazi na kraju kada će biti gotovo i proširenje u Sokolovoj te podzemna garaža koja će imati parkirnih mjesta koliko je i sada na trgu, ” najavio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

“Ni u jednoj fazi pripreme i provođenja ovog projekta nije bilo neozbiljnosti, a to se odnosi i na prethodni mandat u kojem je na vrlo ozbiljan i stručan način obavljen Natječaj za izradu Urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja”, naglasio je uvodno gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić na tematskoj sjednici koja je održana 20. lipnja na zahtjev oporbenih vijećnika.

Barokni Trg Svetog Trojstva sa svojim značajkama jedinstven je u Europi, a potreba za njegovom rekonstrukcijom prisutna je već dulji niz godina. Projekt rekonstrukcije trga dio je opsežnijeg projekta pod nazivom ” Revitalizacija povijesne jezgre grada Požege”. Riječ je o projektu kojeg Grad Požega provodi kroz ITU mehanizam, čija je procijenjena vrijednost oko 12 milijuna eura, a bespovratna sredstva će iznositi 85 posto. Projekt Revitalizacije povijesne jezgre grada Požege, donosi revitalizaciju ne samo trga već i užeg obuhvata i predviđa tri faze. Prva faza odnosi se na rekonstrukciju pristupnih ulica, Matice Hrvatske i Sokolove te izgradnju rotora. Druga faza odnosi se na izgradnju podzemne garaže na mjestu sadašnje Tržnice, a treća rekonstrukciju same plohe Trga Sv. Trojstva.

Aktivosti na pripremi dokumentacije započele su 2019. godine, a potom su od srpnja do listopada 2020 godine Grad Požega i Udruženje hrvatskih arhitekata proveli Natječaj za izradu Urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva Cilj natječaja bio je dobivanje najkvalitetnijeg funkcionalnog, racionalnog, provedivog i održivog rješenja kojim će se sagledati cjelovita rekonstrukcija prostora Trga i okolnog prostora, uskladiti današnje potrebe građana s povijesnom urbanističko arhitektonskom strukturom trga i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana i gostiju u javnom gradskom prostoru. Rangirano je pet radova, a prva nagrada dodijeljena je radu autorica Ivane Tutek, Andree Čeko i Bernarde Lukač.

Rezultati natječaja predstavljeni su javnosti, a Grad Požega javnost je dodatno informirao o ovoj temi i u OčitovanjuOčitovanju koje je objavljeno na službenoj stranici i na lokalnim portalima 28. siječnja 2021. godine. Javna rasprava održana je 13. listopada 2022. godine gdje je predstavljen 21 rad  u projektnom natječaju s posebnim naglaskom na prvonagrađeno rješenje koje su prezentirale njegove autorice.

Izgradnja nove tržnice u Cvjetnoj ulici bit će gotova do kraja ove godine, a ostale faze pa i rekonstrukcija plohe trga trebaju biti gotove do 2027. godine, pojasnio je gradonačelnik.

“ITU mehanizam iz kojeg se namjerava financirati ovaj projekt, projekt je Vlade RH za 22 grada među kojima je i Požega te tu postoje jasna pravila i rokovi koje određuje Europska komisija. Mi smo u tome dobili okvir od 18 milijuna eura i od toga 70 posto pripada Požegi, a 30 posto ostalim gradovima i općinama iz našeg ITU područja – Pleternica, Velika, Kaptol, Jakšić i Brestovac. Odluku i ugovor smo dobili i sada taj projekt uređenja dalje ima svoj tijek jer nakon idejnog rješenja treba raditi temeljni projekt nakon kojeg se dobivaju urbanistički uvjeti vezani uz struju, vodu, zaštitu baštine i drugo. Obzirom da je projektni natječaj imao plohu trga i anketnu zonu na kojoj je tržnica, prema mišljenju udruženja hrvatskih arhitekata bilo je nužno ugovoriti cjelovitu projektno-tehničku dokumentaciju. Tako se i pristupilo provedbi, inplementirnao je kompletno rješenje u idejni projekt i sve se uskladilo do te mjere da se može pristupiti izradi idejnog projekta. U idejnom projektu je zadana i pozicija Kuće Kraljevića gdje je stav struke da se taj objekt ne smije rušiti već ga treba obnoviti te je postao dio projekta. Idejni projekt trenutno je još uvijek na uvjetima. U glavnom projektu ne možemo mijenjati stvari koje su zadane uvjetima, ali možemo mijenjati stvari koje nisu zadane i u tom dijelu prijedlozi građana su potpuno legitimni. Prva procjena ukupne vrijednosti bila je 2022 godine, a 15. svibnja 2023. godine kada smo znali koliko imamo novaca iz ITU mehanizma napravljena je procjena prema kojoj vrijednost radova u zoni spajanja Sokolove i Matice Hrvatske iznosi oko 316 tisuća eura, procjena plohe trga je oko 2 milijuna eura i oko 6 milijuna eura je procjena koštanja podzemne garaže i objekta iznad garaže. To je oko deset milijuna eura ukupno, sufinanciranje iz gradskog proračuna je predviđeno oko 15 posto.” rekao je gradonačelnik.

Vezano uz promet, izrađena je prometna studija koja donosi nekoliko prijedloga, a u zaključnim razmatranjima ističe se kako je primarna namjera na području kulturno-povijesne cjeline reducirati nepotrebna putovanja automobila pri traženju slobodnih parkirališnih mjesta te utvrditi mjere koje će destimulirati dolazak osobnim automobilima u centar grada Požege. Razrađeno je više varijanti, a najoptimalnija, koja reducira promet centralnim dijelom, bit će implementirana u idejni projekt.

” Mi ne otkrivamo toplu vodu već nastavljamo raditi ono što su naši prethodnici radili i to ono što su kroz njihov i naš rad građani željeli da se napravi. Molim vas da poštujemo redosljed i kada dobijemo idejni projekt koji je podloga glavni projekt sa uvjeitma koji su propisani, tada će se moći davati određene “kozmetičke” primjedbe i prijedlozi. Dali smo izraditi vizual koji će 3D tehologijom prikazati cijeli taj idejni projekt kako bi svi na službenoj stranici grada to mogli pogledati. Što se vremenskog tijeka tiče projekt treba biti završen do kraja 2027. godine. Tržnica u Cvjetnoj trebala bit biti završena ove godine do kraja desetog mjeseca, onda bi preseljenjem tamo, sljedeće proljeće ostalo za rušenje svih ovih objekata koji su u toj zoni i tako bi započeli radovi. Ploha trga dolazi na kraju kada će biti gotovo i proširenje u Soklovoj te podzemna garaža koja će imati jednako parkirnih mjesta koliko je i sada na trgu, ” najavio je gradonačelnik.

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok /Požega.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn