GRAD POŽEGA – Rezultati natječaja za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva

Datum objave: 21. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Grad Požega i Udruženje hrvatskih arhitekata proveli su natječaj za izradu Urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi. Na natječaj, koji je trajao od 21.07.2020. godine do roka za predaju natječajnih radova 15.10.2020. godine zaprimljen je ukupno 21 rad. Prva nagrada  dodijeljena je radu autorica Ivane Tutek, Bernarde Lukač i Andree Čeko.

Cilj natječaja bio je dobivanje najkvalitetnijeg funkcionalnog, racionalnog, provedivog i održivog urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim će se sagledati cjelovita rekonstrukcija prostora Trga i okolnog prostora, uskladiti današnje potrebe građana s povijesnom urbanističko arhitektonskom strukturom trga i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana i gostiju u javnom gradskom prostoru. Na natječaj, koji je trajao od 21.07.2020. godine do roka za predaju natječajnih radova 15.10.2020. godine zaprimljen je ukupno 21 rad.

Prva nagrada  dodijeljena je radu autorica Ivane Tutek, Bernarde Lukač i Andree Čeko. U slučaju nemogućnosti postizanja dogovora s prvonagrađenim Ponuditeljem, realizacija se dogovara redom sa sljedećim rangiranim do postizanja dogovora.

Kako stoji u pojašnjenju prvonagrađenog rada, glavni gradski trg dio je mreže javnih kolno-pješačkih površina unutar kulturno-povijesne cjeline grada Požege. Postojeći raster ulica i trgova posljedica je višestoljetnog razvoja grada i najznačajniji nositelj povijesnog kontinuiteta i urbanog identiteta.

Sama ploha omeđena je povijesnim prometnim pravcima /sjeverni i zapadni/ dok se južno-istočno položena cesta u drugoj fazi ukida i pretvara u interventni put. Širina zadržanih prometnica se smanjuje na minimalnu potrebnu te se povećavaju pješački koridori uz sjevernu i zapadnu ovojnicu trga, dok se centralno parkiralište premješta južno od crkve i samostana sv. Duha. Na taj način vrši se postupna redukcija automobilskog prometa i reafirmira se dominantno pješački karakter trga.

Volumeni i sadržaji novo-projektiranog objekta podržavaju izgrađenu strukturu grada i urbani identitet te otvaraju nove mogućnosti za multifunkcionalno korištenje prostora. Formiraju se dodatne terase, tribine, pasaži – otvoreni, natkriveni i zatvoreni polivalentni prostori za odvijanje društvenih i kulturnih događanja u životu grada. Stvoren je suvremeni, dinamični prostorni mehanizam za pokretanje urbanog razvoja i transmisiju elemenata povijesnog identiteta grada u budućnost.  Projektnim rješenjem anketnog dijela prostora predviđa se novo parkiralište južno od franjevačke crkve i samostana, u neposrednoj blizini, uz novoformiranu ulicu koja je položena između zapadnog krila samostana i novog objekta polivalentnog sadržaja /tržnica – ugostiteljstvo – društveno – kulturni sadržaji/na mjestu na kojem se pretpostavlja prvobitna pozicija zapadne ulice trga.
Razgovor Ocjenjivačkog suda s natjecateljima održat će se u četvrtak 21.01.2021.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn