2. FESTIVAL SLAVONSKIH KAZALIŠTA – U duhu zajedništva Slavonski KaFe dovodi najbolje slavonske predstave u Županju

Datum objave: 22. 2. 2024. | Kategorija: Kultura

ŽUPANJA/POŽEGA – Drugi festival slavonskih kazališta Slavonski KaFe čiji je domaćin Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci održat će se od 29. veljače do 3. ožujka u Županji. Na festivalu sudjeluju Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Požega, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci i Gradsko amatersko kazalište Županja sa svojim najboljim predstavama iz prošle sezone, najavljeno je na konferenciji za novinare u Županji.

Prvi Festival slavonskih kazališta  Slavonski KaFe održan je u listopadu 2022. godine u Gradskom kazalištu Požega. Gradsko kazalište Požega bilo je nositelj projekta, namjera je bila da se festival natjecateljskog karaktera održava svake godine u listopadu u drugoj kazališnoj kući, pa je tako, nakon Požege, domaćinstvo pripalo Vinkovcima. No zbog obnove vinkovačkog kazališta drugo izdanje festivala nije održano 2023. godine pa će se ove godine, van redovnog termina, festival održati od 29. veljače do 3. ožujka uz veliku pomoć Gradskog amaterskog kazališta Županja u prostoru Dvorane „Mladost“ u Županji.

Na festivalu sudjeluju slavonska kazališta sa svojim najboljim predstavama iz prošle kazališne sezone: Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište Požega, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci i Gradsko amatersko kazalište Županja.

Cilj festivala je doprinijeti razvoju i održivosti kazališta u Slavoniji, suradnji i zajedničkom razvoju publike te kvalitetnijem brendiranju svakog kazališta pojedinačno unutar te suradnje. I u konačnici, da se slavonska kazališta kroz zajedničko djelovanje nametnu u snažnijem svjetlu na kazališnoj karti Hrvatske, rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj u Županji.

Program 2. Slavonskog KaFe-a predstavili su ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci Vladimir Andrić, ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović, ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj osječkog dječjeg kazališta Ivica Lučić, predsjednica Gradskog županjskog amaterskog kazališta Snježana Puljić i član ovogodišnjeg žirija Marko Sabljaković koji će uz Zrinku Turaliju, glavnu urednicu Vijesti iz kulture HRT-a te Tomislava Čadeža kazališnog kritičara Jutarnjeg lista ove godine odlučivati o dobitnicima nagrada. “Kazališne kuće koje sudjeluju s najboljim predstavama i dobro nam poznata imena u žiriju, jamče kvalitetu programa, ali i kvalitetu odluka i nagrada koje će biti dodijeljene.” naglasio je ravnatelj vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić.

Gradsko kazalište Požega iznjedrilo je prvi Slavonski KaFe, a tu priču prepoznalo je i podržalo i ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, podsjetila je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

“Cijela ideja je nastala upravo s ciljem povezivanja slavonskih profesionalnih kazališta u jednu mrežu, a sretna sam što ovaj festival ide dalje. Vjerujem da će svi biti zadovoljni i ovogodišnjim izdanjem koje će iznjedriti svoje laureate kako je to bilo i u Požegi. To je jedna pozitivna priča, a ideja je da se kroz taj festival uključuju i ostala kazališta na području Slavonije, stoga mi je drago da ćemo ove godine biti u Županji. Razmjena i suradnja može se razvijati i u tom segmentu, ima jako puno prostora jer okosnica je zajedništvo. I koprodukcijske predstave koje resorno ministarstvo sve više potiče idu u prilog tome, a u konačnici tu nam je i osječka Akademija koju bi trebali uključiti u budućoj viziji Slavonskog KaFe-a, tu su divni profesori i studenti, kasnije i glumci. Pozivam sve ljubitelje kazališta iz Vinkovaca i okolice da dođu i podrže ovaj program,. Ta poruka zajedništva, kulturnog zajedništva, treba snažno odjeknuti diljem Hrvatske, ” rekla je ravnateljica Neferović dodajući da požeško kazalište dolazi s predstavom Slučaj maturanta Wagnera koja je svoju izvrsnost dokazala na brojnim hrvatskim scenama pa čak i izvan granica zemlje.

“Kazalište Virovitica kao jedan od osnivača trudi se da ovaj festival zaživi i hvala ovogodišnjim domaćinima što su pružili priliku i mogućnost da igramo ovdje u Županji. Želja nam je bila u tom osnivanju mreže slavonskih kazališta, da i u drugim većim slavonskim gradovima koji imaju određeni kazališni život i kazališnu priču, uz sjajne suradnje, možda dovedemo i do osnivanja novih profesionalnih kazališta, primjerice u Slavonskom Brodu, pa i u Županji. Tada bi to bila snažna slavonska osovina, uz suradnju s Akademijom,” naglasio je ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

„Zadovoljstvo nam je što smo kao amatersko kazalište uspjeli “ugurati” među ovakvu elitu. Nama je to izuzetna čast i dat ćemo sve od sebe da se lijepo osjećate u sva četiri kazališna dana koja ćete biti u Županji. Veliko je zadovoljstvo i što smo u programu ovog drugog Slavonskog KaFe-a. Predstava za djecu “Vlak u snijegu” naša je predstava koju je pogledalo nekoliko tisuća ljudi, a između ostalog, na drugom Festivalu hrvatske pučke drame u Murskom Središču proglašena je za najbolju predstavu. Sretni smo što smo prepoznati kao ozbiljno amatersko kazalište koje daje sve od sebe kako bi promovirali grad i županiju i hvala našim vinkovačkim prijateljima što su nas uključili,” izjavila je predsjednica Gradskog amaterskog kazališta Županja Snježana Puljić.

“U ovom trenutku najvažnije je da Slavonski KaFe ide dalje. Znam da smo pred Vladimira Andrića postavili težak zadatak i da mu je to bio jedan od prvih teških, ako ne i najtežih zadataka od kako je postao ravnatelj. Surađivali smo mi svi i prije Slavonskog KaFe-a, ali mislim da taj festival daje jednu lijepu nadgradnju i mogućnost da se u nekoj skoroj budućnost ovaj broj od pet kazališta koji sudjeluju na ovom festivalu poveća na više i da ćemo time dobiti i još bolju kvalitetu i kvantitetu slavonskog teatra,” naglasio je ravnatelj osječkog dječjeg kazališta Ivica Lučić.

„Uvjeren sam da ćemo gledati izvrsne i sjajne kazališne predstave i drago mi je što smo ove godine u Županji. Jer, ravnateljica požeškog kazališta istaknula je nešto vrlo značajno a to je da se ovaj festival treba povezivati i širiti i s amaterskim kazališnim produkcijama koje su na području Slavonije vrlo snažne. Uz uspjeh predstave Vlak u snijegu, u prilog tome govori i činjenica da je predstava Pljusak koja nastala u koprodukciji dvaju amaterskih kazališta iz Županje i Retkovaca pobijedila na državnom 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama,” rekao je član žirija Marko Sabljaković.

Drugo izdanje Slavonskog KaFe-a otvara 29. veljače komedija virovitičkog kazališta pod nazivom „Budala za večeru” u režiji Draška Zidara. Već 1. ožujka na programu je predstava za djecu Gradskog amaterskog kazališta Županja “Vlak u snijegu” nastala u režiji Snježane Puljaković, a potom 2. ožujka na scenu dolaze predstava za djecu “Lav koji nije znao pisati” DK . B. Mihaljević u Osijeku i u večernjim satima komedija za odrasle “Emigranti” GK Joza Ivakić Vinkovci u režiji Jasmina Novljakovića. Novljaković je režirao i dramu Gradskog kazališta Požega „Slučaj maturanta Wagnera” kojom će završiti drugi kazališni festival Slavonski KaFe.

TEKST: Sanja Pok                    FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn