SLAVONSKI KaFe – Dodjelom nagrada svečano zatvoren 1. Festival slavonskih kazališta

Datum objave: 22. 10. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi “Tena – kronika raspada jedne ljepote” nastaloj u koprodukciji GK Joza Ivakić Vinkovci, GK Gavella, GK Požega, CUK Bjelovar i Ludens teatra. Nagradu za najboljeg glumca primio je Miroslav Čabraja za ulogu Konobara u predstavi “Udovice” (HNK Osijek), a Nagradu za najbolju glumicu Blanka Bart za ulogu Majke u predstavi “Alabama”(Kazalište Virovitica). Nagradu publike dobila je monodrama “Anton Žic, baba i harmonika” (DK Branko Mihaljević u Osijeku/ Kazalište Oberon).

Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Dječje kazalište “Branko Mihaljević”, Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci i Gradsko kazalište Požega ostvarili su združenim snagama 1.Festival slavonskih kazališta. Prvo izdanje održano je od 15. do 22. listopada u Požegi te publici predstavilo pet recentnih predstava koja su kazališta prijavila kao najbolje iz prošle sezone, a nakon užitka u vrhunskoj kazališnoj čaroliji večeras je održana i svečanost zatvaranja uz dodjelu nagrada.

Uz ravnatelje slavonskih kazališta, požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić i zamjenika gradonačelnika Borislava Miličevića, saborsku zastupnicu Martinu Vlašić Iljkić te prodekana za međunarodnu i međuakademijsku suradnju Umjetničke akademije u Osijeku Roberta Raponju na svečanosti je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

“Kao ministrica kulture iznimno sam ponosna na ovaj prvi Festival slavonskih kazališta koji ste realizirali, ali i na sve velike planove i velike snove koje imate. Slavonija je područje, regija, kraj velikih vrijednosti i duge tradicije i mislim da svojim doprinosom činite hrvatsku kulturu većom i vrjednijom. U svemu što radite, u svim snovima i planovima imat ćete sigurno punu podršku ministarstva kulture i medija,” naglasila je ministrica.

Dodijeljen su četiri nagrade i to za najbolju predstavu po izboru publike te tri nagrade žirija – najbolja predstava te najbolja glumica i glumac Festivala.Članovi žirija prvog KaFe-a Zrinka Turalija – glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a (predsjednica žirija), Tomislav Čadež – kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Antonija Stanišić Šperanda – glumica, Sanja Pok – novinarka portala Slavonski.hr i Maja Petrović – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege nisu imali jednostavan zadatak.

Posebno priznanje žirija pripalo je mladim glumcima Anabeli Sulić i Matku Trnačiću za uloge Službenice i Viteza u predstavi “Romanca o tri ljubavi” Gradskog kazališta Požega čiju režiju potpisuje Robert Raponja.

Nagradu za najboljeg glumca primio je Miroslav Čabraja za ulogu Konobara u predstavi HNK Osijek “Udovice” redatelja Jasmina Novljakovića. Nagradu za najbolju glumicu primila je Blanka Bart za ulogu Majke u predstavi Kazališta Virovitica “Alabama” u režiji Daria Harjačeka.

Nagradu publike dobio je Gordan Marijanović za monodramu “Anton Žic, baba i Harmonika” čiji tekst i režiju potpisuje Damir Mađarić u produkciji DK Branko Mihaljević u Osijeku i Kazališta Oberon.

Prema ocijeni žirija nagradu za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Tena- kronika raspada jedne ljepote” nastaloj u koprodukciji GK Joza Ivakić Vinkovci, GK Gavella, GK Požega, CUK Bjelovar i Ludens teatra.

U svečanom programu koji su vodile Ružica Maurus i Nika Barišić pod redateljskom palicom Vanje Jovanovića nastupile su i plesačice UO Plesna radionica Ilijane Lončar te učenice Glazbene škole Požega.

Glumci Antonija Stanišić Šperanda i Matko Trnačić izveli su ulomak iz predstave “Slučaj maturanta Wagnera” koja će u režiji Jasmina Novljakovića premijerno biti izvedena na požeškim kazališnim daskama u ovogodišnjoj Noći kazališta.

TEKST: Sanja Pok                    FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn