MEĐUNARODNA KULTURNA SURADNJA – Predstava “Slučaj maturanta Wagnera” uspješno gostovala u Teatru Bagatela u Krakovu

Datum objave: 15. 12. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Predstava „Slučaj maturanta Wagnera” u režiji Jasmina Novljakovića, a prema tekstu Marijana Matkovića nakon uspješnih izvedbi na domaćoj sceni svoju kvalitetu pokazala je i na sceni Teatra Bagatela u Krakovu gdje je požeško kazalište gostovalo od 12. do 14. prosinca 2023. godine u sklopu programa Međunarodna kulturna suradnja.

Predstava “Slučaj maturanta Wagnera” premijerno je izvedena 19. studenoga 2022. godine. U režiji Jasmina Novljakovića glume Ivan Ćaćić, Antonija Stanišić Šperanda, Matko Trnačić, Selena Andrić, Grgur Grgić i Karlo Bernik.”Slučaj maturanta Wagnera” donosi napetu i uznemirujuću priču o senzibilnom maturantu koji krije svoju ljubav i roditeljima taji neopravdane izostanke zbog kojih je isključen iz gimnazije. Opisan tako u jednoj rečenici, sadržaj ove drame nastale davne 1934. godine, izvrsno korespondira s današnjim vremenom i suvremenim međuobiteljskim odnosima.

Uz glumce i redatelja Jasmina Novljakovića koji potpisuje i scenografiju u stvaranju predstave sudjelovali su – kostimografija i scenski pokret : Jasminka Petek Krapljan, oblikovanje svjetla: Goran Krmpotić, glazba: Igor Valeri, ton majstor: Dario Hak, majstor scene i inspicijent: Renato Pok, garderobijerka: Ljiljana Rodić te dizajn plakata i programske knjižice: Marija Matijanić.

Pred rasprodanom ‘malom scenom’ Teatra Bagatela, požeška predstava naišla je na odličan prijem kod publike, koja je predstavu nagradila ovacijama i pljeskom, a sve pod budnim okom ravnateljice Gradskog kazališta Požega Valentine Neferović i redatelja predstave Jasmina Novljakovića. Od uvaženih gostiju predstavu su pogledali treća tajnica Veleposlanstva RH u Varšavi Ana Petrinović, počasni kozul RH u Krakovu Pawel Wlodarczyk, profesori Instituta slavenske filologije, direktor Instituta prof.dr. Maciej Cerwinski te profesorice Odjela za hrvatsku i slovensku filologiju prof.dr. Magdalena Dyras, voditeljica Odjela dr. Dominika Kaniecka i dr. Aleksanda Wojtaszek.

Gostovanje je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH u sklopu programa Međunarodna kulturna suradnja, a za studente ‘slavistike’ održano je i predavanje o predstavi “Slučaj maturanta Wagnera ” na hrvatskom jeziku. Gostovanje u Poljsku zasigurno će otvoriti vrata požeškom kazalištu za buduća međunarodna gostovanja te nove prilike za međunarodnom kulturnom suradnjom.

TEKST: S. Pok/ GKP                      FOTO: S. Pok/ GKP

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn