ZAVRŠILI POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI – Ljiljani, leptiri, i ostali kreativci pokazali kako čuvati ljepotu tradiciju

Datum objave: 26. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA –  Nakon nekoliko dana bezvlašća, smijeha, zabave i ludila, službeno su završili Pokladni dani u Novoj Gradiški. Zahvaljujući kreativnosti i aposlutnoj predanosti tradiciji, ovogodišnjih Pokladnih dana s posebnim će se zadovoljstvom sjećati “Posavski ljiljani”, maškarana skupina iz Laza, nagrađena prvom nagradom, gosti iz Kutine članovi Fašničke udruge Kobre koji su Novogradiščanima stigli kao leptiri nagrađene drugom, te tete iz vrtića odjevene u vražice nagrađene trećom nagradom.

Ceremonijalnim spaljivanjem Rade, kako u ovom kraju zovu glavnog krivca za sva prošlogodišnja zla i nedaće službeno su završili Pokladni dani u Novoj Gradiški . Završnom činu karnevalskog vremena prethodilo je nekoliko dana bezvlašća, smijeha, zabave i ludila koji su na gradske ulice izvukli i mlade i stare, pružajući im priliku da, na kratko, budu sve ono što ne mogu u ostatku godine.

Zahvaljujući kreativnosti i aposlutnoj predanosti tradiciji, ovogodišnjih Pokladnih dana s posebnim će se zadovoljstvom sjećati “Posavski ljiljani”, maškarana skupina iz Laza, nagrađena prvom nagradom, gosti iz Kutine, članovi Fašničke udruge Kobre koji su Novogradiščanima stigli kao leptiri nagrađeni drugom, te domaća skupina teta iz vrtića odjevena u uzavrele vražice nagrađena trećom nagradom. Nagrada organizatora uručena je najmlađim sudionicima ovogodišnjih Pokladnih dana u Novoj Gradiški, skupini „Mačke i miševi“- mala folklorna skupina KUD-a „Ivan Tišov“, Viškovci.

Čudesna nagrada pripala je „Alisi u zemlji čudesa“, posebna nagrada za očuvanje hrvatske baštine i tradicije pripala je skupini „Academia Cravatica“- Udruga umirovljenika Nova Gradiška, dok su nagradu za najveseliju skupinu dobili su Trenkovci i njihova originalna skupina pod nazivom „Stara koka-dobra juha“.

Rade je iza sebe ostavio ucviljenu udovicu, vatrom otjerao zimu i simbolično poručio organizatorima kako su običaji, još jednu godinu za redom, uspješno sačuvani. Zahvaljujući prije svega, Malčanima, mještanima gradskog naselja u kojima se tradicija poklada s puno entuzijazma čuva već više od stoljeća i pol, Turističkoj zajednici i Gradu Nova Gradiška koji se ponosi članstvom u Federaciji europskih karnevalskih gradova. Slijedi Pepelnica, dan pokore, razmišljanja, posta i nemrsa, korizma i priprema za Uskrs. Do slijedeće godine i novog razdoblja u kojem će, nekoliko dana sve opet biti moguće!

TEKST: S. Tarbuk          FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn