“MAČKARE” PREUZELE VLAST – “Poklade su milo janje moje, barem da su u godini troje”

Datum objave: 23. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Nakon što su to, dan ranije, učinili oni najmlađi, gradsku vlast, zajedno s ključevima, preuzele su i velike „mačkare“, kako šarenu karnevalsku skupinu od pamtivijeka zovu Novogradiščani. Sada je i službeno-stiglo je vrijeme poklada, a centar svijeta i ove je godine, uz pokroviteljstvo Grada , u organizaciji Turističke zajednice, “Republika Mala,”, gradsko naselje u kojem je tradicija maškaranja duga više od stoljeća i pol.

Veljača je već stoljećima pozornica za razno razne čudnovate događaje, prilika da svatko od nas, na trenutak, postane netko drugi i poruči svijetu sve ono što ga ide. Učinili su to, u ime tradicije, željni otjerati zimu i nedaće, 25. godinu za redom, i Novogradiščani, u organizaciji Turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Grada. Nakon što su to, dan ranije, učinili oni najmlađi, vrtićarci i osnovnoškolci, gradsku vlast, zajedno s ključevima, preuzele su i velike mačkare, kako šarenu karnevalsku skupinu od pamtivijeka zovu u ovom gradu.

Sada je i službeno – stiglo je vrijeme poklada, a centar svijeta i ove je godine bila Mala, gradsko naselje u kojem, s puno entuzijazma i kreativnosti, peto godišnje doba obilježavaju već stoljeće i pol. Tim povodom, u grad koji se ponosi članstvom u Federaciji europskih karnevalskih gradova, stiglo je 12, uglavnom, domaćih pokladnih skupina, a veselo druženje ni ove godine nisu propustili dragi gosti i prijatelji iz Đakova i Kutine.

Vesela povorka opremljena u kreativne i kvalitetno izrađene kostime, vođena članovima Gradske glazbe, nakon defilea ulicama grada do središnje pozornice, pokazat će u čemu je najbolja, a sve će, prema pomno osmišljenom stoljetnom protokolu, kako za one pod maskama, tako i za one koji su karnevalske običaje odlučili zaobići, završiti velikom pokladnom zabavom.

Uz gastro obilje na kakvo u Slavoniji uvijek možete računati, domaće vino, rakiju i nezaobilazne krofne, veselje će potrajati do jutra. Nakon cjelodnevne fešte, maškare će dan, dva odmoriti, a onda u utorak, 25.veljače, nakon što se na lomači obračunaju s Radom, lokalnim krivcem za sva prošlogodišnja zla i nesreće, i službeno, bar za ovu godinu, oprostiti s pokladnim danima.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn