LJETNI TAMBURAŠKI KAMP U PLETERNICI – Novi centar izvrsnosti tamburaške glazbe

Datum objave: 08. 8. 2022. | Kategorija: Scena

PLETERNICA – Ljetni tamburaški kamp novi je proizvod Javne ustanove Pleternica, jedna od aktivnosti na tragu brendiranja Pleternice kao grada bećarca, za koju organizatori žele da postane tradicija. U kampu će, pod vodstvom vrhunskih glazbenih pedagoga, od 17. do 21. kolovoza boraviti 35 polaznika iz raznih gradova diljem Hrvatske.

Uz Javnu ustanovu Pleternice u organizaciju su uključeni Grad Pleternica, TZ Grada Pleternice te Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga na čelu s predsjednikom, požeškim profesorom Sašom Botički koji je voditelj glazbenog dijela Kampa. Financijsku podršku dalo je i Ministarstvo kulture i medija RH.

“Uz naš Trg bećarca koji imamo već četiri godine te Muzej bećarca koji će uskoro biti otvoren, tu je i niz projekata i aktivnosti kojima promoviramo našu kulturu baštinu. Posebno su važni oni projekti i aktivnosti kojima animiramo djecu i mlade kako bi naučili pjevati bećarac i svirati tamburu samicu. Ova ideja ljetno kampa logičan je slijed na tom pravcu.” rekla je voditeljica JU Pleternica Jasna Hoffmann na konferenciji za novinare.

Kamp će se održati u trajanju od od 5 dana, od 17. kolovoza do 21. kolovoza. Prijavljeno je 35 učenika osnovnih i srednjih glazbenih škola, a za sve sudionike, uz rad s vrhunskim glazbenim pedagozima, pripremljen je i bogat popratni program. “Uz osiguran smještaj i hranu, polaznicima smo organizirali edukativne izlete i radionice – obilazak IC Terra Panonica, vožnju turističkim vlakom, obilazak Gradske knjižnice uz edukativni kviz, šetnja poučnim stazama i drugo. Završnica kampa bit će svečano obilježena koncertom svih sudionika na Trgu bećarca.” zaključila je Hoffmann.

Za organizaciju glazbenog programa kampa pobrinuo se Saša Botički predsjednik Hrvatskog društva pedagoga, strukovne udruge koja od 2014. godine okuplja nastavnike koji se bave pedagoškim radom i voditelje amaterskih tamburaških orkestara. ” Tamburaški kamp osmišljen je kao svojevrstan centar izvrsnosti tamburaške glazbe, to je posebnost kojom se ističe jer ovakvih kampova nije bilo u Hrvatskoj. Išli smo ciljano na učenike glazbenih škola koji imaju određeno predznanje pa je tako i koncipiran program rada kampa. Svi polaznici dodatno će proširiti svoje znanje o tamburaškoj glazbi i sviranju tambure.

Kamp ima 35 polaznika koji su starosti od 12 do 19 godina – 11 srednjoškolskog uzrasta i 24 osnovnoškolskog. Uz 14 učenika iz Požege, Jakšića, Kutjeva, Vetova, Pakraca i Pleternice, dolazi 21 polaznik iz susjednih županija i to iz Našica, Đakova, Vinkovaca, Belog Manastira, Bjelovara, Križevaca i Zagreba. “Svaki dan kampa koncipiran je tako da polaznici imaju individualni sat s odabranim voditeljem, a potom će sudjelovati u tematskim radionicama i sviranju u orkestru. U sklopu kampa organizirane su i tri radionice – radionica sviranja berde koju će voditi Damir Butković, radionicu malog i velikog Bunjevačkog kola koju će voditi Stipan Jaramazović iz Subotice i radionicu sviranja bećarca koju je pripremio Krunoslav Dražić.” najavio je Botički.

Uz Damira Butkovića iz Slavonskog Broda, gosta iz Subotice Stipana Jaramazovića i Krunoslava Dražića tu su profesor Vice Zirdum iz Križevaca, Antun Adžić i Valentin Petranović iz Požege. “Nadamo se da će nakon ovih pet dana rada polaznici kampa steći lijepo glazbeno iskustvo te pokazati uspješno svoje umijeće na završnom koncertu koji bi trebao biti u nedjelju 21. kolovoza na Trgu bećarca u 19,30 sati ” zaključio je Botički.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn