SVEČANA PRISEGA U POŽEGI – Prisegnuo 20. naraštaj ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Datum objave: 28. 10. 2017. | Kategorija: Društvo

N

POŽEGA –  Dvadeseti naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju položio je svečanu prisegu danas u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi. To je ujedno treći ovogodišnji naraštaj, odnosno prvi put je u jednoj godini na dragovoljno vojno osposobljavanje upućeno tri naraštaja ročnika. Ukupno je prisegnulo 308 ročnika, od toga 53 žene, među kojima je i vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu. Prisezi su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima.

“Danas ste prisegnuli na vjernost domovini. Kao što su to uradile i mnoge generacije hrvatskih ratnika prije vas i na tome vam od srca čestitam u svoje osobno i u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Čestitam i vama dragi roditelji što ste svoje kćeri i sinove odgojili u duhu zdravog hrvatskog domoljublja, onog okrenutom stvaranju novih vrijednosti, preduvjeta za budućnost i napredak naše Hrvatske. Svojom odlukom na pristupanje služenju dragovoljnog vojnog roka doprinosite stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, temeljnog preduvjeta svakog rasta i napretka. Kako države, tako i svakog pojedinca. Vaše domoljublje očituje se u djelima, vi ste zdrava pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Mi smo u Ministarstvu obrane u fokus rada stavili čovjeka, kao najvažniji dio našeg obrambenog sustava. Jer, upravo čovjek donosi prevagu, kako u ratu, tako i u miru i u najvećoj mjeri pridonosi izvrsnosti u realizaciji zadaća. Stoga smo ovu godinu proglasili godinom vojnika, dočasnika i časnika pobjedničke hrvatske vojske. Nismo stali na praznim riječima i obećanjima, nego su iza nas, u protekloj godini mandata, konkretni rezultati”, između ostalog rekao je ministar Krstičević.

nn

OD početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, osposobljavanje je završilo 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 42 doktora medicine. U 2017. godini obuku je završilo 12 vrhunskih sportaša, od čega dvije žene. U djelatnu vojnu službu dosad je primljeno ukupno 4313 kandidata. Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obavljanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH. Obuka koja se sastoji od temeljne i specijalističke traje osam tjedana a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci.  Uz ministra Krstičevića svečanosti su prisustvovali i  požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa suradnicima te brojni drugi gosti i uzvanici.

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn