STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ – Tri oboljele osobe na području županije, još sedam uzoraka poslano na testiranje

Datum objave: 02. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na području Požeško-slavonske županije trenutno su tri oboljele osobe, u samoizolaciji se nalazi oko 400 osoba, a od 6. travnja u primjenu ulaze e-propusnice za sve koji moraju napuštati mjesto prebivališta, izvijestili su na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

“Jučer je stiglo deset nalaza koji su uzeti za osobe koje su bile suspektne na Covid 19 i od tih deset uzoraka, došao nam je, kako smo i očekivali  jedan pozitivan nalaz za izvjesnu gospođu koja se vratila s putovanja i čija je majka prvi slučaj oboljenja od koronavirusa u našoj županiji. Ostalih devet osoba koje su testirane bili su kontakti, obradili smo maksimalan broj kontakata, neposrednih i onih koji su bili u njenom okruženju. Sve su te osobe negativne. Jučer je uzeto još sedam uzoraka s područja naše županije među kojima su i tri osobe koje su bile u tom kontaktu. S obzirom na nalaze koje smo dobili jučer, s obzirom na to kako je danas 13-ti dan od zadnjeg kontakta gdje je ta osoba boravila, nadamo se da više neće biti slučajeva, odnosno da više nećemo imati niti jedan slučaj oboljenja iz tog izvora. Trenutno znači imamo dvije osobe s područja naše županije koje su oboljele i imamo osobu koja je oboljela stigla iz druge županije. Samo jedna osoba je, i to starija gospođa, hospitalizirana dok su druge dvije osobe, njena kćerka kojoj je jučer potvrđena bolest i policijski službenik od prije u kućnoj izolaciji i dobrog su općeg stanja,” rekao je epidemiolog Ante Vitalija.

O aktivnostima policije izvijestila je voditeljica Službe policije PU požeško-slavonske Ivana Radić. U policijskim evidencijama je oko 400 osoba kojima je određena mjera samoizolacije. Policija, naglasila je Radić, provjerava te osobe. “Izvršili smo oko 640 provjera, a postupali smo i po 92 dojave naših građana. I dalje pozivamo građane da ako imaju informacije o kršenju samoizolacije da nam dojave na telefon 192. Moram naglasiti kako smo zadovoljni jer očito je kako su se građani disciplinirali te u protekla dva dana nismo imali dojava o kršenju mjera samoizolacije. Od početka ovih aktivnosti imali smo ukupno 21 potvrđeno kršenje mjere samoizolacije i o tome smo izvijestili Državni inspektorat u čijoj je nadležnosti daljnje postupanje,” rekla je Radić.

Izvijestila je i o provedbi mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta. “Kada je riječ o punktovima, na području županije imamo veći broj punktova, stalnih i povremenih na kojima kontroliramo imaju li osobe valjane propusnice. Ukupno smo evidentirali 64 osobe koje nisu imale propusnice, a te 48 osoba koje su imale mjeru samoizolacije no moram naglasiti kako je riječ o osobama koje su se vraćale na mjesto svog prebivališta, odnosno, osobe u tranzitu,” rekla je Radić uz napomenu kako će od 6. travnja u potpunosti biti u uporavbi e-propusnice.

“U vrijeme Uskrsnih blagdana očekuje se i dolazak osoba koje su možda na privremenom radu u drugim zemljama, a nisu evidentirane. Pozivam ih da shvate kao obavezu da se prijave i budu u samoizolaciji,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn