POŽEŠKO KULTURNO LJETO – Ivanjskim krijesom Požega pozdravila ljeto

Datum objave: 21. 6. 2024. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Stari običaj paljenja krijesa i ove je godine tisućama iskrica koje su s buktinje krenule u toplo nebo pozdravio ljeto u Požegi. Ivanjski krijes u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege okupio je na središnjem Trgu sv. Trojstva brojne građane svih uzrasta koji su uživali u bogatom programu.

Ivanjski krijes opet je rojem krijesnica osvijetlio nebo i po dobroj tradiciji najavio Požeško ljeto koje će, ako je suditi po večerašnjem ozračju na Trgu Sv. Trojstva, biti ispunjeno druženjem, zabavom i zajedništvom.

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, 23. lipnja. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, a vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Vatreni Ivanjski spektakl u Požegi zapalio je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić  uz pomoć Odreda izviđača Požega te Povijesne postrojbe Gradska straža Požega i gostujućih povijesnih postrojbi – Samoborske narodne garde, Gradske straže Bakar 1848, Krapinskih iliraca i Bjelovarskih graničara husara 1756, a obogaćen nastupom Požeških mažoretkinja, UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Scenskog studia ARTina, Mladena Topića DJ Tope te popularnog Joleta.

Organizatori su se pobrinuli za vatromet dobre zabave, no onaj najljepši, iskonski vatromet koji nas veže sa sjenama i baštinom predaka prštao je s plamtećeg krijesa.

TEKST: Sanja Pok                       FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn