POŽEŠKO KULTURNO LJETO 2024 – Sadržajno, inspirativno, osvježavajuće i kreativno!

Datum objave: 17. 6. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Predstavljen je program Požeškog kulturnog ljeta 2024., koji od 15. lipnja do 30. kolovoza donosi brojne sadržaje u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege te ostalih gradskih ustanova, udruga i pojedinaca. Program su predstavile direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

„Požeško kulturno ljeto za cilj ima unaprijediti i proširiti granice umjetnosti i kulture, ističući ih kao ključne elemente identiteta svakog pojedinca ali i svakoga grada. Program je i ove godine nastao kao rezultat jedne suradnje mnogih ustanova, udruga i pojedinaca, koji svojim kreativnim doprinosom obogaćuju kulturni život Požege.“ naglasila je direktorica Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

 Požeško kulturno ljeto otvoreno je proteklog vikenda HOPA festivalom održanim na Požeškoj gori te bogatim plesnim programom koji je održan u Gradskom kazalištu Požega i Sportskoj dvorani Tomislav Pirc. Nastavlja se već ovog tjedna Ivanjskim krijesom kojim će se i službeno obilježiti početak ljeta u Požegi, a tu je i 44. Požeška kulenijada o kojima smo pisali ovdje.

U srpnju program otvara Požega Urban fest koji je ove godine prerastao u dvodnevnu manifestaciju, a koje će širiti dobre vibracije 5. i 6. srpnja s novim programom i iznenađenjima na prostoru bivšeg Atletskog stadionia i parka pod gradom. Uz Kazališne ljetne večeri i program Gradske knjižnice Požega, brojne su i druge aktivnosti poput onih u organizaciji Društva Naša djeca, radionice u Gradskom muzeju Požega, svirke četvrtkom u šetališnoj zoni, a i ove godine nastavlja se s Ljetom na Sokolovcu koje se prošle godine pokazalo kao jedno zanimljivo događanje. I ove godine, od 12. do 21. srpnja na Sokolovcu će se održati Hill View Romantic Fest. Ove godine oživjet će i dvorište Kuće Kraljevića pa će se na toj lokaciji održati Pub kviz, Večer poezije, vinske večeri i drugo. Cijeli program dostupan je na društvenim mrežama TZ Grada Požege, a može se pronaći i na brošurama koje će biti dostupne na više lokacija u gradu te u Uredu TZ Grada Požege.

Şvoj doprinos Požeškom kulturnom ljetu i ove godine daje požeško središte kulture, Gradska knjižnica Požega u čijim prostorima će svi uzrasti pronaći edukaciju, zabavu i inspiraciju. Uz ljetno radno vrijeme knjižnice kreće od 1. srpnja i traje do 30. kolovoza (ponedjeljak i utorak radi se od 13,30 do 21,00 sat, ostatak tjedna od 7,30 do 15,00) program je složen prema poznatoj paradigmi – da se u knjižnici svaki dan nešto događa.

“Pripremili smo ukupno deset programa poticanja čitanja, a ističem vrlo popularni Sajam knjiga i akciju Moja preporuka što znači da će se korisnici odmah po ulasku u knjižnicu susresti s preporukama koje su izdvojile naše knjižničarke,” najavila je ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo. Sastajat će se i čitateljski klubovi, različite su aktivnosti poticanja čitanja za mlade i djecu, a pripremljeni su i drugi programi poput kreativnih aktivnosti z najmlađe i edukacijskih radionica za najstarije.

San ljetne noći neće ovog ljeta sanjati Gradsko kazalište Požega. Budno je tamo pripremljen bogat program Kazališnih ljetnih večeri koji će svojom raznolikošću i kvalitetom zadovoljiti sve poklonike čarolija božice Thalie. Premijere, gostovanja, smjeh, pjesma i drama, sve je tu od 26. lipnja do 12. srpnja, najavila je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

“Ovo je treće ljeto kako organizirano Kazališne ljetne večeri na već poznatim lokacijama, u dvorani kazališta te na vanjskoj pozornici. Večeri otvara gostujuća predstava “Tere i Luce” Kazališta Planet Art s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić u glavni ulogama. Iz ostalog programa bih izdvojila dva događaja. Prvi je premijera glazbeno- povijesnog dokumetarnog filma “Moć u glavi” autora Dalibora Platenika koja će se održati 28. lipnja u 20,00 sati, a idući dan je repriza uz koncert Rukopoteznog povlačila i grupe Flash. Drugi događaj koji se izdvaja je opera za djecu “Šumska kraljica” koja dolazi 11. srpnja, to je nešto jedinstveno jer je riječ o prvoj operi za djecu koju izvode djeca i u goste nam dolazi Hrvatsko kulturno-povijesno društvo “Jelačić” iz Petrovaradina i Muzička škola “Isidor Bajič” iz Novog Sada. Vjerujem kako će to biti doista atraktivna priča,” najavila je ravnateljica Neferović.

U sklopu programa održat će se i već poznata večer poezije Kazališni Nokturno, a požeška kazališna publika imat će priliku uživati i u predstavi “Tri radnika i mješalica” Glinjol teatra u kojem je i naša Požežanka Anabela Sulić te u komediji “Pouzdani sastanak” Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca koja će, uz koncert najpopularnije hrvatske “gostioničarke” Ružice Maurus zatvoriti ovogodišnje Kazališne ljetne velečeri.

Program koji je u dvorani naplaćuje se po promotivnim cijenama, osim dječjeg programa a vanjski programi su besplatni. Informacije o predstavama mogu se dobiti na broj 099/273-1616 ili na marketing@gkp.hr te Facebook stranici Kazališne ljetne večeri. Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave. Ulaznice je moguće kupiti i putem sustava entrio.hr.

Glazba, knjiga, predstava, izložba, radionica, šetnja Požeškom gorom – što god odlučili nećete pogriješiti. Dugo, toplo, sadržajno Požeško kulturno ljeto je pred nama!

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn