POVIJESNA POSTROJBA TRENKOVI PANDURI – Posebna nagrada iz Brna projektu “Barun Trenck-novo lice legende”

Datum objave: 10. 10. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Projekt “Barun Trenck – novo lice legende” koji je u siječnju ove godine bio predstavljen i požeškoj javnosti, na XVII Državnom natjecanju Gloria musaealis 2019. održanom 6. listopada 2020. u Pragu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Češke i Udruženja muzeja i galerija Češke Republike u kategoriji Muzejsko djelo 2019. dobio je posebnu nagradu.

Mgr. Petr Vachut, zamijenik direktora Muzeja grada Brna nakon dobivene nagrade, uputio je Povijesnoj postrojbi “Trenkovi panduri” e- mail u kojoj svim članovima udruge zahvaljuje na suradnji te navodi kako požeška udruga itekako ima udio u ovoj nagradi. Ukupno se natjecalo 87 projekata.

Podsjetimo, projekt “Barun Trenk, novo lice legende” predstavljen je požeškoj javnosti u siječnju i veljači ove godine u obliku izložbe koja je prikazala jedinstvene rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka te vjernu rekonstrukciju jedne povijesne osobe.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu, a a njezini autori su Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová i Petr Vachůt. U Požegu je izložba došla zahvaljujući suradnji Muzeja grada Brna, Povijesne postrojbe Trenkovi panduri iz Požege i požeškog muzeja te iznimnoj podrški Grada i gradonačelnika Darka Puljašića.

Projekt “Barun Trenk, novo lice legende” ponudio je u konačnici do sada nikada iznesene činjenice koje su proizišle iz ispitivanja Trenkovih posmrtnih ostataka, odnosno mumificiranog tijela. O zahtjevnosti samog projekta koji je spojio vrhunsku tehnologiju i antropološka istraživanja, govori i podatak kako je u procesu načinjeno preko 27 000 CT snimaka glave i tijela od kojih je napravljeno 157 digitalnih modela.  Mumificirano tijelo se snimalo pod infracrvenim (IR) i ultraljubičastim (UV) zrakama koje prikazuju golim okom nevidljive detalje površine. Uzeto je i sedam uzoraka mumificiranog mekog tkiva za genetsku analizu, a sve to javnosti je dalo priliku upoznati se sa stvarnim licem brauna koji je postao ne samo legenda već i orginalni europski brend.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn