POTVRDA IZVRSNOSTI – Ilijani Lončar posebna nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa za izuzetan doprinos promicanju suvremenog plesa u Hrvatskoj

Datum objave: 28. 1. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Posebna nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske za 2023. godinu za izuzetan umjetnički doprinos za promicanje suvremenog plesa u Hrvatskoj pripala je Ilijani Lončar, samostalnoj umjetnici koja od 2000. godine sa svojom Plesnom radionicom njeguje i propituje začudnost suvremenog plesa i njegov značaj u umjetničkom ali i javnom prostoru.

Dodjela godišnje nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske za 2023. godinu u organizaciji Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Udruge profesionalnih plesnih umjetnika – PULS održana je 27. siječnja u Zagrebu.Nagrada je dodijeljena u pet različitih kategorija, obuhvaćajući najbolju predstavu u cjelini, ohrabrenje za izvođačicu/ča u kategoriji do 28 godina, najbolju koreografiju, najbolju izvedbu te posebnu nagradu za izuzetan umjetnički doprinos suvremenoj plesnoj sceni.

Posebna nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske za 2023. godinu za izuzetan umjetnički doprinos za promicanje suvremenog plesa u Hrvatskoj pripala je Ilijani Lončar, samostalnoj umjetnici koja od 2000. godine sa svojom Plesnom radionicom njeguje i propituje začudnost suvremenog plesa i njegov značaj u umjetničkom i javnom prostoru. Ilijana nije osobno bila na dodijeli nagrada zbog 18. Zimske produkcije, ali kako doznajemo, bit će joj svečano uručena na ovogodišnjem Plesokazu koji će se održati od 1. do 3. ožujka 20204. u Požegi.

Ova nagrada pruža priznanje i afirmaciju iznimnog truda, stručnosti i predanosti plesnim umjetnicima. U industriji suvremenog plesa gdje se često suočavaju s izazovima i konkurencijom, dobivanje ove nagrade predstavlja potvrdu kvalitete njihovog rada i umjetničkog doprinosa.
Dodjela Godišnje Nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske ne samo da slavi dosadašnje uspjehe plesnih umjetnika, već i djeluje kao pokretač za budući razvoj i rast suvremenog plesa.

Posebna nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske za 2023. godinu za izuzetan umjetnički doprinos za promicanje suvremenog plesa u Hrvatskoj pripala je Ilijani Lončar, samostalnoj umjetnici koja od 2000. godine sa svojom Plesnom radionicom njeguje i propituje začudnost suvremenog plesa i njegov značaj u umjetničkom i javnom prostoru.

Ilijana Lončar rođ. Pirel, 17.07.1973.godine u Osijeku. Po zanimanju  samostalna umjetnica i od 1997.godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kao profesionalna plesačica suvremenog plesa. Usavršavala se u Alvin Ailey Dance School – New York (USA), Vlaamse Dance Academy-Brugge (Belgija), Arena Dance Theater –Amsterdam (Nizozemska), te nizu hrvatskih plesnih seminara. Godine 2000. osnovala je Plesnu radionicu Ilijane Lončar u Požegi koja 2015. stječe status umjetničke organizacije prema rješenju Ministarstva kulture RH te u svom edukacijskom segmentu okuplja više od 130 plesača predškolske, školske i srednjoškolske dobi. Članica je Hrvatskog sabora kulture, Udruge Plesi dijete – daCi, Hrvatska i Kliker platforme razvoja suvremenog plesa za djecu i mlade. Surađivala s Gradskim kazalištem Požega kao glumica, plesačica ili koreografkinja u brojnim predstavama, a kao koreografkinja surađivala je i s drugim hrvatskim kazalištima

Inicijator je i organizator triju jedinstvenih projekata u gradu Požegi i Požeško – slavonskoj županiji – projekt obilježavanja  MEĐUNARODNOG DANA PLESA, projekt organizacije gostovanja profesionalnih plesnih predstava „SVI NA PLESNU PREDSTAVU“ te POŽEŠKI PLESOKAZ –   međunarodnog festivala plesa. Od 2007.g. kao mentorica i koreografkinja redovito sudjeluje na Hrvatskom natjecanju plesača suvremenog plesa „Mia   Čorak Slavenska“ u Zagrebu (preko 20 osvojenih nagrada). Od 2009.g. kao mentor sudjeluje na Međunarodnom natjecanju mladih plesnih umjetnika „OPUS 1“ u   Celju, Slovenija (7 osvojenih nagrada). Rredovito vodi radionice KREATIVNOG PLESA za plesače, voditelje plesnih grupa, odgajateljice i nastavnike. Surađuje sa Udrugom Mi – djece s posebnim potrebama i Dnevnim boravkom za starije i nemoćne u Požegi.

Strukovna nagrada snažna je potvrda predanosti te visokoj pedagoškoj i umjetničkoj razini Ilijaninog rada. Čestitamo!

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn