NOVI USPJEH MLADOG INOVATORA – Zlatkova “kosilica za budućnost” prepoznata i na Svjetskom sajmu

Datum objave: 13. 11. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Nakon zlatne medalje na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održanoj u Zagrebu Zlatko Dražić  učenik trećeg razreda Tehničke škole, smjer Računalni tehničar, za svoju inovaciju, kosilicu na daljinsko upravljanje, osvojio je brončanu medalju na Svjetskom sajmu inovacija održanom početkom ovog mjeseca u Nurnbergu.

Mladi inovator svoju kosilicu dodatno je opremio pa sada predstavlja doista pravu svjetsku inovaciju “U Njemačkoj je bilo oko 800 izlagača no unatoč tome uspjeli smo ostvariti dobar rezultat. Na ovu kosilicu, koju sam već prezentirao, postavio sam kameru koja ima mogućnost da se spoji na mobitel tako da se preko njega može kontrolirati kretanje kosilice i da se mogu uočiti eventualne prepreke. Sve se jako dobro može vidjeti na slici, na mobitelu. Domet kretanja je, po novom, nešto više od 100 metara i  na toj udaljenosti se može kontrolirati kretanje kosilice. Kosilica se inače kreće pomoću dva elektro motora koji dobivaju snagu iz akumulatora koji se konstantno puni preko glavnog motora koji ujedno i kosi travu. Na taj se način dobiva električna energija koja stalno kruži te nije potrebno puniti bateriju. Domet daljinskog upravljača je 100 metara, a mogućnost je i do 300 metara, ako nema nekakvih većih prepreka,” predstavio je  Zlatko svoju kosilicu i njene mogućnosti. O cijeni ovakve kosilice, ističe, teško je govoriti jer da bi se nabavili svi dijelovi potrebno je oko tri tisuće kuna, a sve skupa košta oko tisuću eura.

nn

Zlatko trenutno već radi na nekim novitetima, a u međuvremenu, njemu te njegovim kolegama iz Tehničke škole Matku Pavičiću i Marku Brnčiću koji stvaraju kao i on pod stručnim vodstvom mentora Martina Kaprela certifikate za postignuća na najvećem hrvatskom natjecanju inovatora “Arca” uručio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

TEKST: S. Pok      FOTO: S.Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn