MEĐUNARODNI USPJEH – Nakon zlata na Sajmu inovacija ARCA Zlatko Dražić nada se uspjehu i na svjetskoj razini u Nurnbergnu

Datum objave: 23. 10. 2015. | Kategorija: Društvo

1

ZAVRŠJE -Učenik drugog razreda računalnog tehničara za strojarstvo Zlatko Dražić iz Završja s vrlo zanimljivim izumom, kosilicom na daljinski upravljač osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održanoj u Zagrebu od 15. do 18. listopada. Zlatko je pobjedio u jakoj konkurenciji od 250 izlagača, a uspjeh je tim veći što je on još uvijek srednjoškolac, a većina izlagača bili su studenti i vlasnici jakih firmi.  Osvojenim prvim mjestom Zlatko je dobio pravo sudjelovanja na najvećem inovacijskom sajmu u Nurnbergu koji će se održati od 29. listopada do 01. studenog.

“Konkurencija je bila jaka, bilo je oko 250 izlagača, od čega nešto malo srednjoškolaca. Većinom su to bile firme i studenti i bilo je ozbiljnih firmi s ozbiljnim radovima. Bilo je izlagača iz mnogo zemalja, Afganistana, BIH, Poljske, Češke i mnogih drugih. Dobio sam direktan prolaz na najveći sajam inovacija na svijetu u Nurnberg u koji putujemo krajem sljedećeg tjedna i nadamo se uspjehu. Biti će jako puno izlagača i konkurencija će biti još puno jača, ali mislim da bi i tamo mogli postići dobar rezultat,”rekao je  Zlatko Dražić. Funkcija kosilice je, kako pojašnjava Zlatko, prvenstveno lakša košnja trave,  pri čemu je sam travnjak jednako pokošen i ravan, no tu su i dodatne pogodnosti.

P1150963

“Daljinski upravljač ima i prilagodbu za pranje kosilice. Na samom kućištu je ulaz za vodeno crijevo i dok motor radi kosilica se sama i pere. Na ideju o kosilici došli smo još u prosincu prošle godine kada smo počeli s nacrtima i razmišljanjima o komponiranju. Tijekom izrade dosta stvari smo dorađivali od pogona koje smo morali izolirati zbog načina skretanja i to je bio jedan od najvećih problema. Napravili smo pogon i sastavili daljinski upravljač i to smo sve uspjeli ukomponirati u jednu funkcionalnu cjelinu,” pojasnio je mladi inovator.

TEKST: T. Milanović   FOTO: T.M/Z.D.(privatni album)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn