NOVO IZ MUZEJA BEĆARCA – Putujuća izložba “Fenomen u dva stiha: bećarac”

Datum objave: 30. 9. 2023. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Fenomen u dva stiha: Bećarac – naziv je putujuće izložbe kojom vrijedna ekipa iz grada bećarca želi posjetiti brojne krajeve Hrvatske prezentirajući blago Slavonije i jedinstveni Muzej bećarca u čijem je prostoru izložba prvi put predstavljena javnosti.

U Muzeju bećarca u Pleternici predstavljena je putujuća izložba „Fenomen u dva stiha: bećarac“ čiji je autor povjesničar i arhivist Mario Katić. Prema riječima ravnateljice JU Pleternica Jasne Hoffmann, građa za izložbu nastajala je i rasla odmah po osnutku Muzeja bećarca jer su ljudi donosili stare zapise bećaraca, knjige i ostale predmete vezane uz ovaj kultni slavonski napjev.

O značaju sakupljanja takve građe i bećarcu govorile su i predsjednica Kulturno-umjetničkog društva „Svilenka“ iz Buka Branka Leist te etnologinja iz Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić. Svoje zadovoljstvo novim sadržajem Muzeja bećarca koji će prezentirati ponos Slavonije diljem Hrvatske izrazila je i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Autor izložbe Mario Katić, povjesničar i arhivist, naglasio je da je cilj izložbe predstaviti bećarac kao narodnu baštinu koja izranja iz prošlosti i obnavlja se u svakodnevnim situacijama do današnjih dana.Na izložbi je bećarac predstavljen u tri cjeline: Bećarac kao pisana riječ, kao živa baština te inovativan pristup tradicijskoj kulturi, s primjerom Muzeja bećarca.

TEKST: S. P.        FOTO:Muzej bećarca

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn