OTVOREN JE MUZEJ BEĆARCA – Prostor koji predstavlja cijelu jednu ponosnu regiju

Datum objave: 17. 2. 2023. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – U Pleternici, na jedinstvenom Trgu bećarca svečano je otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca. Otvorena vrata hrama slavonskog života i identiteta koji interpretira i dokumentira baštinski fenomen, uz gradonačelnicu Pleternice Mariju Šarić i županicu Antoniju Jozić te brojne uzvanike pozdravio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Bećarac, ta autentična zaštićena nematerijalna kulturna baština svoj dom u pravom smislu pronašla je u Pleternici. Pleternica i bećarac postali su tako prepoznatljivi i šire od nacionalne razine po jedinstvenoj simbiozi kojoj je poduzetan i kreativan tim dao kulturološku ali i gospodarsku vrijednost.Trg bećarca dobio je tako partnera u nastojanju da bogatstvo kulturne materijalne i nematerijalne baštine ne samo Pleternice već i cijele Slavonije čuva, predstavlja i kroz nju otvara nove mogućnosti za razvoj.

Uz gradonačelnicu Mariju Šarić i požeško-slavonsku županicu i izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora Antoniju Jozić, svečanost otvorenja svojim su dolaskom pozdravili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te brojni ministri i drugi gosti i uzvanici – ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Marin Piletić, župan brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić i drugi.

Muzej bećarca čija je ukupna površina oko 1400 četvornih metara, ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura, nalazi se u jednoj od rijetkih zgrada u Hrvatskoj namjenski projektiranih za potrebe muzejskog postava, a koju potpisuje Rusan arhitektura. Kroz stalnu izložbu posjetitelji se upoznaju s bećarcem, s njegovim ljudima – Šokicama i Šokcima, a istodobno su pozvani na zabavno istraživanje kroz interaktivne sadržaje.

Tako posjetitelji mogu iskusiti prava bećarska nadmetanja i bodriti ih ili svjedočiti jedinstvenom dvoboju bećara Pave i poznatog slavonskog repera Kandžije. U pjevačkom studiju mogu zapjevati bećarce, provjeriti svoje znanje kroz mnoge interaktivne kvizove, prošetati kroz bećarske snove, a poseban je doživljaj otkrivati “bećarsku kuću slavnih” Vere Svobode, Marije Pavković – Snaše, Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Zlatka Boureka i najpoznatijeg književnog i filmskog bećara – Đuke Begovića u interpretaciji Fabijana Šovagovića. Vrhunski prostorni, grafički i multimedijalni dizajn uz snažnu muzeološku koncepciju jedinstvenog postava koji interpretira i dokumentira jedan baštinski fenomen, pokazatelji su da nositelj projekta Grad Pleternica i vrsni tim brojnih suradnika profesionalaca – izvođača, folkloraša, udruga i ustanova, ništa nisu prepustili slučaju.

“Dobro došli u grad Pleternicu, grad bećarca, dobro došli u grad koji ruši predrasude malih gradova u ruralnim sredinama i pomoću europskih fondova mijenja vizure, sadržaje i navike,” pozdravila je okupljene gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

“Zajedništvom, napornim radom i nesebičnim davanjem za dobro tim Pleternica odlučno korača, projekt po projekt. Kada kažu da Europa donosi izazove, mi odgovorimo tako da od Europe uzmemo ono najbolje.Kada kažu da dolazi ubrzani razvoj, nametnute vrijednosti i neke nove navike, mi odgovorimo kako je naš izbor ići naprijed ali u okvirima kako to naši sugrađani žele. Kada radimo velike stvari kao što je naš Muzej bećarca okupimo stručnjake raznih područja, baštinike koji baštinu žive, izvučemo iz ormara naših baka najvrjednije blago i pomoću europskih sredstava stavimo ga u funkciju turizma i cijele zajednice. Ključna riječ je zajedništvo kojim stvaramo neraskidive odnose te time osiguravamo održivost naših projekata, jer nije bit graditi zgrade, bit je graditi i opremati prostore u kojim će boraviti ljudi, ljudi koji će stvarati uspomene i čuvajući baštinu za buduće naraštaje sačuvati identitet. Ovdje, u Muzeju bećarca išli smo i korak više – opremili smo prostor u kojem svakodnevno živi cijela jedna ponosna regija,” rekla je gradonačelnica uz zahvalu svima koji su potporom, savjetom, idejom i na bilo koji način u zadnjih deset godina sudjelovali u priči o Pleternici i gradu bećarca. “Jer, ovaj veliki projekt za naš mali grad živi je dokaz kako se zajedništvom zaista mogu pomicati planine.Ovaj prostor je zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema, on prezentira ono najbolje od nas, baštini naše pretke i obvezuje naše nasljednike,” zaključila je Šarić.

Riječima punim ponosa obratila se i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Otvaramo vrata Muzeja bećarca, bećarca, top fenomena koji je baštinski i identitetski element Slavonije, Baranje i Srijema. Ponosna sam na ljude oko sebe, na sve vas s kojima imam čast surađivati i raditi, sve koji ste predano, odgovorno i odvažno slagali mozaik ovog velikog projekta kao i svih drugih brojnih projekata diljem naše županije ostvarujući okruženje rasta i razvoja, unatoč svim globalnim izazovima. Činjenica je da smo u fazi strateškog planiranja razvoja Pleternice željeli pronaći nišu preko koje bi se pozicionirali na turističkoj karti Hrvatske. Vjerujem da je s bećarcem to postignuto i da to može biti okidač daljnjeg turističkog razvoja i Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije. Budimo ponosni na ostvareno jer bećarac je Slavonija, a Slavonija je bećarac,” rekla je županica Jozić.

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je otvorio Muzej bećarca. “Drago mi je da je ovaj projekt, identitetski, bio uvršten u jednu veliku zajedničku političku, dogovorenu aktivnost koja se zove Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Taj projekt je od 2016 stavio u fokus, u prioritet hrvatske vlade i svih resora da zajednički pomognemo dignuti Slavoniju, učiniti ono što možda nije učinjeno u godinama prije – pokazati koliko nam je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže, da se ovdje kreiraju radna mjesta, da naši mladi ostaju ovdje na svojoj zemlji.Posebno mi je drago što je, 12 godina od kada je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCO-a , kroz različite faze i prekogranične suradnje, a sada i ovog projekta koji je širi od Pleternice, došlo do razine da otvaramo ovaj Interpretacijski centar Muzej bećarca. Bećarci su za sve nas veliko veselje, velika ugoda, istinski šarm i kreativnost, ono što krasi i naše ljude ovdje u Slavoniji. Poruka je da ćemo nastaviti ulagati u Slavoniju, ne samo u infrastrukturne projekte, u zaštitu okoliša, u energetiku, poljoprivredu i poduzetništvo već i ovakve niše kulturnog i tradicijskog karaktera i svega onoga što nas čini Hrvatima,” naglasio je Plenković.

Muzej bećarca je otvoren simboličnim podizanjem zastave i “Odom radosti” odsviranom na tamburama. Od danas, pozvani ste prošetati kroz bećarski život i snove, zaigrati, poslušati, zapjevati vlastiti bećarac!

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: S. Pok/ D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn