NOVA GODINA, NOVE ODLUKE – Budi dio rješenja: razmisli, pomozi, udomi!

Datum objave: 08. 1. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 000 pasa i mačaka. Razmislite, jedna od vaših dobrih odluka u novoj godini mogla bi biti i udomljavanje.

Udruga Prijatelji životinja napravila je veliku analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj koja je, između ostaloga, pokazala golem broj napuštanja životinja. „Nažalost, dobili smo potvrdu da se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10 000 pasa i mačaka, što je šokantno! To su samo službeni podaci koje smo prikupili od jedinica lokalne samouprave, u što nije ubrojen i velik broj pasa i mačaka koje zbrinu udruge i pojedinci,” pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Dodaju da kupnja životinja izravno pogoršava već ionako tešku situaciju te apeliraju na sve da ne kupuju, već udomljuju pse i mačke. „Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni sljedeći 15 do 20 godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje”, naglašavaju iz Udruge pozivajući na odgovornost.

Brojna su skloništa ali i privatni smještaji neumornih volontera puna osjećajnih bića koja s bezgraničnim strpljenjem i vjerom čekaju svojeg čovjeka, nekoga tko će baš u njima vidjeti novog člana obitelji. Na području Požeško-slavonske županije djeluje Sklonište Bučje, a o napuštenim životinjama bespoštedno i uporno brinu Udruga za zaštitu životinja Sirius Požega i Srce za lutalice.

Već nekoliko godina u sprječavanju nastanka novih napuštenih pasa i mačaka svoj doprinos daje i Grad Požega sufinancirajući sterilizaciju i kastraciju kućnih ljubimaca. To je polučilo izvrsne rezultate, a taj program Grad nastavlja i u ovoj godini. Uz to, u  Proračunu za 2022. godinu Grad je uvrstio i izgradnju Azila za životinje za što je predviđeno 1.350.000 kuna.

Svoj doprinos u rješavanju problematike napuštenih kućnih ljubimaca mogu dati i oni koji ne razmišljaju o udomljavanju dijeleći na društvenim mrežama objave o životinjama koje traže dom, posjetama skloništima i udrugama, ili donacijama. Izbor je vaš. Neka u novoj godini na Vašem popisu bude i takva odluka. Jer, odnos čovjeka prema životinjama slika je civilizacijskog napretka društva.

TEKST: S. Pok              FOTO:  S. Pok/ Udruga Pobjede

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn