GRAD POŽEGA – Nastavlja se program sufinanciranja troškova sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca

Datum objave: 30. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kao i osiguranja učinkovite skrbi za napuštene životinje, Grad Požega nastavio je program sufinanciranja sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom. U 2022. godini u proračunu Grada Požege za tu je svrhu opet predviđeno 70 tisuća kuna.

Prema informacijama iz Veterinarske stanice Požega koja je partner na ovome projektu, od 1. siječnja do 30. studenog ove godine u akciju se uključio velik broj vlasnika kućnih ljubimaca koji su iskoristili mogućnost kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Točnije, uslugu sterilizacije ženke psa zatražilo je 50 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 36, sterilizaciju mačke čak 142 vlasnika, kastraciju mačke njih 51, dok je svoje životinje mikročipom označio 131 vlasnik. Do sada je u tu svrhu od predviđenih 70 tisuća kuna utrošeno 60.290,00 kune. U 2022. godini u proračunu Grada Požege za tu je svrhu opet predviđeno 70 tisuća kuna.

Kastracija pasa i mačaka je najsigurniji način na koji vlasnici kućnih ljubimaca mogu spriječiti neželjeno parenje svojih ljubimaca i na taj način izbjeći probleme koji nastanu kad se dogodi neplanirano i neželjeno potomstvo kojem treba naći novi dom. Time se sprječava ne samo nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja koje je iznimno teško udomiti nego i psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće kako bi zadovoljila svoje nagone. Odbačene nekastrirane životinje osuđene su na lutanje, glad, žeđ te izloženost svim vremenskim neprilikama, bolestima i smrti od naleta vozila, trovanja, lovaca ili iživljavanja psihopatski nastrojenih pojedinaca.

TEKST: S.P./Grad Požega              FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn