MUZEJ BEĆARCA – Na izjavu SDP-ove zastupnice u EU parlamentu Borzan Pleterničani reagirali priopćenjem i bećarcem!

Datum objave: 22. 10. 2023. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Ekipa iz pleterničkog Muzeja bećarca, jedinog takvog u Hrvatskoj i šire, reagirala je na komentar Biljane Borzan o izgradnji Trga i Muzeja bećarca kao projektima koji su “rađeni radi sebe samih, mrtvi kapital”. Dirnula je bećaruše i bećare u žicu, a tekst reakcije donosimo u cijelosti.

“Posljednja emisija Provjereno je obradila temu “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem” u kojoj je na maliciozan način neprovjerenim činjenicama i nepoznavanjem tematike SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan komentirala izgradnju Trga i Muzeja bećarca Muzeja bećarca.

“U to se uložilo, ne znam, 3 milijuna eura, a onda naknadno se poziva građane da sa svojih tavana donesu što imaju u Muzej kako bi se očuvala tradicija. Mislim, to očigledno govori da se radi o projektima koji su rađeni radi sebe samih. Dakle to je onaj mrtvi kapital koji ne donosi nikakvu proizvodnju, nikakvu živost u samu sredinu”, izjavila je Borzan.

Žalosno je da zastupnica u Europskom parlamentu, koja dolazi s prostora Osijeka, Biljana Borzan riječima “mrtvi kapital” komentira očuvanje jedne od najvažnijih stečevina naših prostora kao što je bećarac. Netočna je činjenica da je izgradnja Muzeja “rađena sama radi sebe” kao i ona da “ne donosi nikakvu živost u sredinu”.  Muzej je od svog otvorenja 17. veljače ove godine posjetilo više od 10 tisuća posjetitelja koji su osim posjeta Muzeju posjetili i ugostiteljske i trgovačke objekte u Pleternici te na taj način povećali prihod na ovom prostoru. Isto tako nije točno da je Muzej sačinjen od predmeta “s tavana” naših sugrađana. Bećarac je interpretiran na najmoderniji mogući način za što su zaslužna velika imena interpretacije baštine, projektiranja, arhitekture i opremanja kao što su Rusanov ured, AVC Zagreb te Muze Zagreb, ali i preko tisuću čuvara baštine sa područja Slavonije, Baranje i Srijema.

Stoga, ovim putem pozivamo gospođu Borzan da obiđe Muzej i vidi što se događa u Slavoniji dok je ona na privremenom radu u Bruxellesu. Možda onda shvati da su ju ljudi birali da imamo više ovakvih projekata, a ne da, kao do sada, kritizira onaj posao za koji je u suštini ona plaćena.

A kakva bi to reakcija Muzeja bećarca bila bez nekoliko prigodnih stihova
Svaki projekt kritičara ima,
I Biljana isto među njima.
Osječanka o bećarcu zbori,
Slavonija cijela sad nju kori.
Tisuće su radile na njemu,
Ostavile srce na terenu.
Nije Brisel tako ni daleko.
Pleternica tebe čeka seko!
Dođi vidjet što se ovdje pjeva,
Pa u Brisel, bećarac je tema.
Nema ovdje mrtvih kapitala,
Samo pjesma, cura i bećara.
Živjeli smo i živimo sada,
Živost sada opet šorom vlada!”

TEKST: S. P./ Muzej bećarca                  FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn