LIDAS 2023 – Međunarodna smotra izvornog folklora u Pleternici

Datum objave: 18. 6. 2023. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i u organizaciji KUD-a Orljava održana je 40. Međunarodna smotra izvornog folklora. Ponosni na tradiciju i sve ono što jesu, na prkosnu i raskošnu Slavoniju, Pleterničani i Pleterničanke još su jednom pokazali zašto valja navratiti u grad bećarca.

Lipanj u Pleternici, manifestaciju prepunu sadržaja po svačijoj mjeri, ovaj je vikend, nakon iznimno posjećene Fišijade, obogatila i tradicionalna Smotra folklora u domaćinstvu KUD-a Orljava.

Jubilarno izdanje vrijedne priče o tradiciji i ove godine s međunarodnim karakterom, počelo je povorkom ulicama grada, jedinstvenom prilikom za “gizdanjem”, jer nošnja se, znaju to svi vrijedni čuvari narodne baštine, nosi s ponosom i dikom, a potom i jednominutnim predstavljanjem folklorne vještine, svojevrsnim uvodom u nastupe koji su uslijedili na Trgu bećarca.

Uz domaćine, Kulturno umjetničko društvo Orljava i dječju sekciju KUD-a, svoje su umijeće čuvanja baštine pokazali KUD Zavičajno društvo RAMA Pleternica, KUD BEKTEŽ, Bektež, KUD SLAVKO JANKOVIĆ, Šiškovci, KUD SALINOVEC, Salinovec, KUD MAK, Trnovec, Prva pjevačka konjica SINĐIR, Županja, KUD ZRIN, Legrad, FA POŽEGA, Požega, KUU NAPREDAK, Podravski Podgajci, HKUD VLADIMIR NAZOR, Sombor i UKPD UKRAJINA, Slavonski Brod.

TEKST: S. Pok                   FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn