IZVANREDNA SJEDNICA GV GRADA POŽEGE – Odluka o raspodjeli sredstava za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda

Datum objave: 31. 10. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradsko vijeće Grada Požege donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine, kojom je definirano da će se isplatiti do 60 posto vrijednosti prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba.

Gradsko vijeće Grada Požege danas je održalo izvanrednu sjednicu s jednom točkom dnevnog reda – Prijedlog odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju ove godine. Uslijed olujnog nevremena koje je pogodilo Požeško-slavonsku županiju 19. srpnja, nastale su velike štete na stambenim i gospodarskim objektima, javnoj, kulturnoj i sakralnoj infrastrukturi, te poljoprivredi. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić proglasila je 24. srpnja prirodnu nepogodu za gradove Požega, Lipik, Pakrac i Pleternica, te općinu Brestovac. Sukladno tome, te na temelju zaključaka sa sastanaka sa čelnicima JLS, Vlada RH osigurala je dodatna sredstva za sanaciju šteta. Sukladno odlukama kojima su dodijeljena sredstva od strane Vlade RH, te utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava Odlukom Požeško-slavonske županije, potrebno je donijeti Odluku o načinu raspodijele sredstava pomoći vlasnicima oštećenih građevina.

Podsjetimo, Skupština Požeško-slavonske županije donijela je Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći od posljedica prirodnih nepogoda. Ukupna prijavljena šteta na području Požeško-slavonske županije iznosi 14,8 milijuna eura,pri čemu se u evidentiranim prijavama čak 8 milijuna eura odnosi na prijave od strane fizičkih osoba dok su štete u visini od 6,8 milijuna eura prijavili gospodarstvenici, tjela javne vlasti i neprofitne organizacije.U registru je evidentirano ukupno 3,2 milijuna eura šteta na obiteljskim i višestambenim zgradama većinom u vlasništvu fizičkih osoba od kojih je 93 posto neosigurano. Odlukom se predlaže da se 2,9 milijuna eura raspodjeli po kriterijima do 60% iznosa prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, te do 100% vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Na području grada Požege bilo je nešto manje od 400 prijava, a šteta je procijenjena na 506.432,26 eura, dok je za iznos za isplatu 488.872,03 eura. Građani Požege isplatu mogu očekivati najkasnije do početka idućeg tjedna.

TEKST: S. Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn