IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE – Isplata do 60 posto vrijednosti prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima

Datum objave: 10. 10. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Županijska skupština Požeško-slavonske županije održala je Izvanrednu sjednicu, na kojoj su vijećnici jednoglasno usvojili Prijedlog Odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023.

“Danas donosimo odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći nakon olujnog nevremena koje je pogodilo naših pet jedinica lokalne samouprave u srpnju ove godine. Podsjetit ću da je tada proglašena prirodna nepogoda za četiri grada i jednu općinu i nakon što su gradska i općinska povjerenstva obavila proceduru procjene štete, utvrđena šteta iznosi 14,8 milijuna eura. Odlukom Vlade Republike Hrvatske za sanaciju je osigurano žurnih 2,8 milijuna eura iz Državnog proračuna. Nakon donošenja odluke o kriterijima za dodjelu koja nam je danas na dnevnom redu, općinska i gradska povjerenstva utvrđuju kriterije koji će u pravilu biti istovjetni, a u relativno kratkom roku nakon toga sredstva idu prema našim građanima,” pojasnila je županica Antonija Jozić.

Skupština je jednoglasno donijela Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine kojom je definirano da će se sugrađanima isplatiti do 60 posto vrijednosti prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba na područjima zahvaćenim prirodnom nepogodom u srpnju ove godine. Odlukom je definirana i raspodjela  do 100 posto vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Prema podacima o prijavljenim štetama od prirodnih nepogoda, prikupljenim temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, ukupna šteta nastala uslijed prirodnih nepogoda iznosi 14. 838.268, 40 eura, pri čemu se u evidentiranim prijavama čak 8 milijuna eura odnosi na prijave od strane fizičkih osoba dok su štete u visini od 6,8 milijuna eura prijavili gospodarstvenici, tjela javne vlasti i neprofitne organizacije.U registru je evidentirano ukupno 3,2 milijuna eura šteta na obiteljskim i višestambenim zgradama većinom u vlasništvu fizičkih osoba od kojih je 93 posto neosigurano.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn