IVANJSKI KRIJES U POŽEGI – Vatreni pozdrav ljetu

Datum objave: 21. 6. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Stari običaj paljenja krijesa i ove je godine tisućama iskrica koje su s buktinje krenule u toplo nebo pozdravio ljeto u Požegi. Ivanjski krijes u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege okupio je na središnjem Trgu sv. Trojstva brojne građane svih uzrasta koji su uživali u bogatom programu.

U organizaciji TZ Grada Požege održan je Festival kulena&vina koji objedinjuje dvije tradicionalne manifestacije – požešku Kulenijadu i Ivanjski krijes te prezentira tradiciju i eno-gastro ponudu slavonskog kraja. Ivanjski krijes opet je rojem krijesnica osvijetlio požeško nebo i po dobroj tradiciji najavio ljeto koje će, ako je suditi po večerašnjem ozračju na Trgu Sv. Trojstva, biti ispunjeno druženjem, zabavom i zajedništvom. Sadržajan program jedinstvene manifestacije koja objedinjuje tradiciju, eno i gastro ponudu počeo je 16. lipnja 43. Kulenijadom , a potom je održan i  Sajam s degustacijom šampionskih kulina.

Kruna zbivanja bio je vatreni Ivanjski spektakl zapaljen uz pomoć Odreda izviđača Požega te Povijesne postrojbe Gradska straža Požega i gostujućih povijesnih postrojbi, a obogaćen nastupom Požeških mažoretkinja, UO Plesna radionica Ilijane Lončar te glazbenih imena sa zvukom nostalgije – Elle, Minee, Ivane Banfić i Letećeg odreda. Organizatori su se pobrinuli za vatromet dobre zabave, no onaj najljepši, iskonski vatromet koji nas veže sa sjenama i vjerom predaka prštao je s plamtećeg krijesa.

TEKST: S. Pok                        FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn