43.KULENIJADA/ FESTIVAL KULENA I VINA – Šampionom proglašen Kulen Novosel iz Gata

Datum objave: 16. 6. 2023. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – 43.Kulenijada najstarija manifestacija te vrste u Hrvatskoj, u organizaciji TZ Grada Požege i Udruge Požeški čuvari baštine, uz majstore kulenare iz Slavonije okupila je one iz Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba. Uz projekt Festival kulena i vina, svojevrsnu nadogradnju priče značajnu za razvoj komparativnih prednosti Požege kao destinacije,  ovaj gastronomski brend još je jednom potvrdio kako se zbog njega isplati navratiti u Slavoniju

Čuvajući i promovirajući ono najbolje i najprepoznatljivije od Slavonije, gastronomiju i enologiju, 43. Kulenijada, najstarija manifestacija te vrste u Hrvatskoj, u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege i Udruge Požeški čuvari baštine, ove je godine prerasla lokalne okvire i uz majstore kulenare iz slavonskih, okupila one iz Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba i potvrdila kako je pred kulenom sjajna budućnost.

Uz projekt Festival kulena i vina, svojevrsnu nadogradnju priče značajnu za razvoj komparativnih prednosti Požege kao destinacije, na jedinstvenu eno-gastro natjecateljsku priču pristiglo je 59 uzoraka od kojih je šampionom proglašen Kulen Novosel iz Gata. Zlatom su se okitili Sara Petersdorfer, Siniša Jurić, Fides Novosel, Ovan Ostrugač, Kristijan Novosel, Dezider Medve, Nikola Barišić, OPG Ćorić Vladimir i Ivan Kesić, a dodijeljena su i srebrna i brončana priznanja. Nagrade i priznanja uručili su direktorica TZ grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

“Uz visoku gastronomsku vrijednost, od kulena je u Požegi stvoren gastronomski brend grada, čemu je, zasigurno, pridonijela i tradicionalna Kulenijada. Osim toga, ovakvim se manifestacijama obogaćuje turistička ponuda sredine, a specijalitet poznat diljem svijeta potvrđuje i kako se zbog njega isplati navratiti u Slavoniju.”, rekla je, pozdravljajući goste, domaćica manifestacije, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Festival kulena i vina nastavlja se. Svi nagrađeni kuleni bit će predstavljeni i dostupni građanima za degustaciju u subotu, 17.lipnja od 11 sati u Šetališnoj zoni uz Sajam antikviteta i zvuke tambure.

TEKST: Simonida Tarbuk                 FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn