GRADSKO VIJEĆE GRADA POŽEGE – Održana tematska sjednica o posljedicama poplava i zaštiti života i imovine građana

Datum objave: 26. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na zahtjeva oporbenih vijećnika održana je tematska o posljedicama bujičnih poplava koje su tijekom lipnja zahvatile dijelove grada Požege i Požeštine. Na sjednici su bili nazočni predstavnici Hrvatskih voda, gradske Javne vatrogasne postrojbe te gradskih tvrtki Tekije i Komunalca.

Na zahtjev koji je potpisalo devet vijećnica i vijećnika iz redova oporbe – Antonio Šarić i Josip Matković iz Mosta, Miroslav Penava (Nezavisni), te iz SDP-a Mitar Obradović, Dinko Zima, Martina Vlašić Iljkić, Magdalena Turkalj Čorak, Ivana Bouček i Tomislav Hajpek, održana je tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Požege. Zahtjev za sazivanje tematske sjednice oporbeni vijećnici dostavili su, kako je naglasio Mitar Obradović, ponukani posljedicama vremenskih nepogoda, obilnih kiša praćenih tučom koje u posljednje vrijeme izazivaju velike štete na imovini građana. “Proteklih mjesec dana brojni građani Požege i okolnih mjesta pretrpjeli su velike štete od poplava uzrokovanih oborinskim vodama. Sajmište je bilo pod bujicama vode nakon jake kiše, 8. lipnja, jednako kao i nakon prošle jače kiše praćene tučom prije mjesec dana. Na istim mjestima se slijevala oborinska voda, o čemu se prije mjesec dana uvjerio i sam gradonačelnik. No nakon obilaska terena nije se napravilo ništa, a kiša je 8. lipnja uzrokovala velike bujične vode na području gotovo cijele Požege i prigradskih naselja. Građani moraju znati što se događa, budući da se radi o posljedicama poplave od oborinskih voda koje se ne pamte u zadnjih 40- 60 godina. Želimo da nam struka prezentira razloge takvih zbivanja u pojedinim dijelovima grada, te kako doći do rješenja ” naglasio je Obradović dodajući da su sa sastanka o bujičnim poplavama  održanog 9. lipnja poslane u javnost dvojake poruke kojima se odgovornost prebacuje s jedne na drugu razinu nadležnosti i instituciju. Vijećnica Martina Vlašić Iljkić naglasila je kako građanima nije važno u čijoj je što nadležnosti već im je važno da sustav u cjelini funkcionira u smislu zaštite života i imovine te da očekuje određene konkretne zaključke jer se u proteklom razdoblju nije napravilo gotovo ništa kako bi se ostvario minimum prevencije.

O problematici (ne)održavanja kanala, bilo košnjom bilo iskopom, ali različitim nadležnostima od jedinica lokalne samouprave od državnih institucija govorio je predstavnik Hrvatskih voda Miroslav Taborski, a o sustavu odvodnje i kanalizacije te Aglomeraciji kao jednom od najvećih projekta sufinanciranih od strane EU na području grada Požege direktor Tekije Anto Bekić.

Grad je jedini koji svoje, ne samo obveze, nego i mogućnosti u rješavanju tih problema izvršava, naglasio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.”Mi smo u ove dvije godine na nekoliko važnih lokacija napravili velike stvari u sprečavanju posljedica bujičnih poplava. Recimo, jedna stvar je izuzetno važna, područje ulica Janka Matka, Ivana Gundulića gdje je radila gradska tvrtka Tekija iz sredstava koja su namijenjena za razvoj vrlo ozbiljan zahvat preljevnog kolektor i ta voda se adekvatno odvodi odvodnim kanalima u Orljavu. Taj problem je sustavno riješen. Isto tako, u prethodnim mandatima puno toga je napravljeno, pogotovo u dijelu od Dervišage, Vidovaca, Jagodnjaka, gdje bi danas bile daleko teže posljedice ovakvih kiša i bujičnih poplava da to nije napravljeno. Grad s Hrvatskim vodama odlično surađuje, oni su napravili niz velikih napora da se stanje i te opasnosti izazvane bujičnim poplavama smanje na najmanju moguću mjeru. Ogromna stvar je da se počelo s rješavanjem pitanja retencija na Požeškoj gori, jer bez toga pola Požege teško je riješiti. Možemo o brzini kojom se to rješava, ali to su zahvati koji nisu za godinu, dvije, to su zahvati za stoljeće, imaju svoje trajanje, velika sredstava i zahtjeve i ne mogu se rješiti preko noći. Tu je i pitanje razlikovanja kanalizacije i oborinske odvodnje, Aglomeracija nije rješavanje oborinske odvodnje već kanalizacije. Ali ono što je činjenica jest preopterećenost kanalizacijskog sustava koji ne može riješiti pitanje oborinske odvodnje. To treba raditi smišljeno, voditi računa o tome da će takve situacije biti zbog klimatskih promjena sve češće. Nitko ne želi bujične poplave, ali Požega ima takvih neuralgičnih točaka kada su u pitanje te poplave koje će se morati rješavati i koje se rješavaju. Grad je prihvatio čak napraviti i neke stvari koje nisu u našoj ingerenciji kako bi smanjili posljedice takvih ekstremnih događanja.” rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako u kriznim situacijama svi djeluju koordinirano, ali izvan hitnih situacija prvi su problem neodgovorni pojedinci među građanima. “Iz kanala smo vadili smeće i dijelove namještaja, kauče i slično. Tu treba raditi i na poboljšanju svijesti građana o tome što čine bacanjem smeća u kanale. Mi smo već na nekoliko kritičnih mjesta postavili kamere i bez toga, nažalost, neće ići. To je proces koji mora biti konstantan, ne možemo cijeli grad staviti pod nadzor, ali kritična područja stavljamo.” dodao je.

“Suradnja s državnim institucijama koje su nadležne svaka za svoj dio nije loša kako izgleda, ali mi ne možemo rješavati njihove probleme. Oni svoj dio trebaju rješavati, mi to tražimo, upozoravamo, ali moramo i to razumjeti da sredstava ponekad nema koliko je potrebno. Građani ne znaju puno stvari vezanih uz nadležnosti – grad primjerice ne održava državne ceste i kanale iako često to napravimo, pokosimo nasipe i slično. Nepravedno bi bilo prozivati jer ovakvih ekstremnih uvjeta nije bilo u prethodnim razdobljima. Dakle, ne vidim veliki problem, ali vidim alarm koji nas poziva da kontinuirano treba ulagati i raditi na trajnim i kvalitetnim rješenjima.” zaključio je gradonačelnik.

Na sjednici je službeno potvrđena promjena u redovima SDP-a jer je vijećnik Luka Samardžija kojeg je zamijenjivala Magdalena Turkalj Čorak aktivirao svoj vijećnički status.

TEKST: S. Pok                                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn