SASTANAK O BUJIČNIM POPLAVAMA – Gradonačelnik Glavić: Ne postoji čarobni štapić, ali ima točaka koje se mogu i moraju sanirati

Datum objave: 09. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić održao je konferenciju za medije nakon sastanka s nadležnim tijelima vezano za vremenske neprilike u Požegi. “Bujičnih poplava u budućnosti će vjerojatno biti i više, to je nešto s čime se moramo nositi i raditi na prevenciji bar dijela posljedica koje je moguće prevenirati.” naglasio je gradonačelnik.

“Analizirali smo dali su u ovom hitnom dijelu sve žurne službe odradile svoj posao i dali je sve napravljeno na vrijeme.Po izvješćima svih žurnih službi, bilo je oko 200 poziva, na terenu su bile sve žurne služe, vatrogasci su imali 15 ekipa koje su sanirale posljedice bujičnih poplava. Tri ekipe tvrtke Tekija bile su na terenu zbog saniranja začepljenja na šahtama i različitih problema vezanih uz mogućnost protoka vode kroz kanalizacijski sustav, a bile su i tri ekipe Hrvatskih voda. Analizirali smo i mogućnosti, što onog kratkoročnog rješavanja, što dugoročnog rješavanja te problematike, da ne bi u budućnosti odlazilo do sličnih situacija. Zaključci su uglavnom sljedeći – ono što svi moramo shvatiti jest da će ovakvih bujičnih poplava u budućnosti, vjerojatno, obzirom na klimatske promijene i njihove posljedice biti i više, to je nešto s čime se moramo nositi i raditi na prevenciji bar dijela posljedica koje je moguće prevenirati.

Što se tiče onog što smo analizirali kao neposredne uzroke ovakvih plavljenja, prije svega Sajmišta, tu ima nekih točaka koje se mogu i moraju sanirati jer ne zahtijevaju niti velika financijska sredstva niti nekakve dugotrajne procijene i projekte i taj dio ćemo odraditi. Predstavnici Hrvatskih voda prihvatili su na sebe dio posla koji mogu odraditi, naravno Grad će odraditi svoj dio. U kratkom vremenu ćemo sanirati ta čvorišta koja vjerojatno pogoršavaju tu situaciju. No, nekakvo obuhvatno rješenje da takvih problema više uopće ne bude, to nismo našli, ne postoji čarobni štapić. Jednostavno, konzultirat ćemo struku i vidjeti što bi se još moglo napraviti osim onoga što smo i sami utvrdili da treba učiniti,” rekao je gradonačelnik.

“Na sastanku su bili i predstavnici Mjesnog odbora Sajmište, rekli su svoje utiske i neka moguća rješenja koja oni vide, to smo uzeli u obzir i napravit ćemo sve ono što se može napraviti. Utvrdili smo da ovo nije prvi puta da se događa, bilo je takvih situacija u zadnjih 20 godina, no o očito se u nešto u prirodi promijenilo gdje imamo padaline u prošloj poplavi s više od 40 litara, sada je 65 litara po četvornom metru od 18 sati pa do prije ponoći. To su ogromne količine u kratkom vremenu. Koliko vidimo na puno mjesta u Hrvatskoj upravo se događa isto, i vjerojatno je rješenje u tome da općenito kao zajednica promijenimo kut gledanja i uzmemo u obzir da klimatske promijene nisu najava nego da se to već dogodilo, ” rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Na sastanku su bili predstavnici svih relevantnih sudionika – predstavnici Hrvatskih voda, vatrogasci, Centra 112, stručne službe Grada i predstavnici Tekije. Pitanja novinara bila su upućena, očekivano, najviše predstavniku Hrvatskih voda Miroslavu Taborskom i direktoru požeške Tekije Anti Bekiću – od 20 i više godina neočišćenog kanala u blizini Mlinske ulice zbog kojeg je poplavljeno desetak kuća, a koji je u nadležnosti Hrvatskih voda do manjkavog učinka višemilijunskih radova aglomeracije koji su prošli kroz požeške ulice pa poput Frankopanske sada “plivaju” nakon svakog manjeg, a posebice jačeg pljuska. U svojim odgovorima pitani su uglavnom odgovornost prebacivali – na druge.

Miroslav Taborski, upravitelj Hrvatskih voda u Požegi, ustvrdio je tako da je riječ o kanalima koji su u sustavu financiranja od strane Države. “Već 15 godina mi od države nismo dobili sredstva za obnovu kanala. To nije sustav održavanja vodotoka prvog i drugog reda koji je u našem redovnom održavanju nego su to t.z.v. melioracijski kanali koji se financiraju sredstvima koje nam dostavi država. Mi na našem slivnom području imamo 77 kilometara kanala prvog i drugog reda te 240 kilometara kanala trećeg i četvrtog reda od kojih se oko 140 kilometar redovito kosi, a 110 kilometara kanala nismo 15-20 godina dobili sredstva za obnovu.” Dodao je da je jedno od glavnih rješenja ovako nemilih “vodenih” situacija izgradnja Akumulacije Kamensko, ali da je to u velikom zastoju zbog eko-zaštitara i staništa leptira, kojih, kako je ustvrdio više ni nema. Izgleda, dobrim dijelom krivi su leptiri!

Direktor Tekije Anto Bekić naglasio je kako je aglomeracija provedena dobro. “Sama kanalizacija napravljena je najmodernije što se može napraviti, ali te količine vode koje se javljaju u ovakvim pljuskovima taj sustav ne može toliko brzo odliti. Tekija upravlja sustavom odvodnje, cijevima na koje su svi građani priključeni, da li je ovaj drugi sustav, one slivne rešetke, postavljen dobro, jesu li ti slivnici pravilno i dobro raspoređeni, to je u ingerenciji Hrvatskih cesta,” rekao je Bekić.

“Što se tiče odvodnje, situaciju s odvodnjom oborinskih voda nismo imali bolju nego sad. Napravljeno je dosta kanala i riješeno dosta tih točaka u gradu zbog kojih su pojedine kuće i dijelovi naselja bili plavljeni. Početkom 2022. godine završen je i projekt Aglomeracija u Požegi, Tekija sad ima situaciju koju nikad nije imala što se tiče odvodnje oborinskih voda, ali isto tako i bujičnih. Ovdje smo se dogovorili, ima nekoliko tih jednostavnih rješenja koje mogu malo poboljšati situaciju, dok dugoročna rješenja ne budu moguća. Mi ćemo napraviti ta kratkoročna u suradnji s Hrvatskim vodama. Građanima možemo jednostavno reći da novonastala situacija jasno ima i nekakve svoje globalne uzroke, ali ove koji su lokalnog karaktera – njih ćemo rješavati i riješiti. Ovo što je na državnoj razini to ne možemo, ali vjerujem da kad se završi projekt retencija, da nećemo imati taj problem. Sajmište je lakše rješivo, nisam te struke, ali ima više jednostavnih problema koji se mogu riješiti, za razliku od nekih za koje će trebati par godina.” rekao je gradonačelnik.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn