GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Predstava “Gostioničarka” na 31. Festivalu glumca!

Datum objave: 02. 4. 2024. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Objavljen je popis izabranih predstava za sudjelovanje na 31. Festivalu glumca koji će se održati od 11. do 19. svibnja 2024. u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na popisu odabranih predstava našla se i hit predstava Gradskog kazališta Požega “Gostioničarka”.

Festival glumačkih ostvarenja realiziranih u prethodnoj godini specifičan je po tome što je u potpunosti je posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, a održava se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 11. do 19. travnja 2024. godine. Izbornica, akademska glumica Ksenija Prohaska pozvala je 20 predstava među kojima je i “Gostioničarka”, predstava požeškog kazališta u režiji Davora Svedružića.

U festivalskom programu sudjeluju kazališta, glumačke družine, umjetničke organizacije i pojedinci – članovi Hrvatskog društva dramskih umjetnika i studenti akademija dramskih umjetnosti –  s predstavama po izboru selektora glumca.Sudionici Festivala predstave će igrati u gradovima Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku. Posljednjeg dana održavanja Festivala tročlani Ocjenjivački sud dodjeljuje: dvije  nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladom glumcu do 28 godina; nagradu Nada Subotić za najbolje ostvarenje mladoj glumici do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade; nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.Festivalsko vijeće Festivala glumca dodjeljuje: nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Predstava Gostioničarka Gradskog kazališta Požega redateljski je debi glumca zagrebačke “Komedije” Davora Svedružića koji je Goldonijevu komediju iz mediteranskog ozračja – prema adaptaciji Lade Kaštelan za ovu priliku dodatno osvježenoj – priču preselio u slavonski gradić sredinom prošlog stoljeća, u mali pansion šarmantne gostioničarke Ruže ( Ružica Maurus). Uz gazdaricu Ružu tu su ženomrzac Kapetan Lujo Bona (Marin Klišmanić), osiromašeni mađarski grof Gabor Fosveny Balatoni (Antonio Jakupčević), novopečeni slavonski bogataš Antun Svinjarević (Goran Malus), luckaste glumice Ana (Lena Medar) i Marijana ( Anabela Sulić), feminizirani kapetanov sluga Mali (Matko Trnačić) i ukočeni i pomalo jezivi sobar Franjo (Ivan Vukelić). Požeška “Gostioničarka” osvajala je srca i dlanove publike na brojnim scenama, a Ružica Maurus i Marin Klišmanić bili su nominirani za laureta ovogodišnjeg “Zlatnog studija za Najbolje novo lice u kazalištu i na filmu” pri čemu je Ružica tu titulu i osvojila. Ne sumnjamo da će veselo društvo iz malog pansiona šarmante Ruže očarati i sve na Festivalu glumca.

TEKST: S. Pok                  FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn