GRAD PLETERNICA – Otvorena nova poučna staza Starac u Pleternici

Datum objave: 14. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U sklopu projekta Interpretacijski centar Terra Panonica otvorena je poučna staza Starac koja će zasigurno biti nova kvaliteta u pleterničkoj turističkoj ponudi.

Dužina staze je 3,25 km a proteže se od područja župne crkve preko kapelice sv. Petra na brdu Starac. Putem se nalazi deset poučnih tabli , a na samom vrhu, nalazi se odmaralište i vidikovac, mjesto odakle pogled seže na prirodne ljepote ovog pitomog i plodnog kraja. Staza je otvorena prigodnom šetnjom uz stručnu pratnju, a s šetačima i novinarima bili su gradonačelnica Marija Šarić i zamjenik županice Ferdinand Troha sa suradnicima.

I novo pleterničko izletište, vrijedno oko 925 tisuća kuna, financirano je iz Programa ruralnog razvoja i uređeno je europskim sredstvima.”Kad govorimo o našim projektima – Trgu bećarca, Interpretacijskom centru Terra Panonica te šetnicama koje radimo u gradu, ovo je izvrsna poveznica, Poučna staza Starac koja nam na edukativan način nudi novouređeni prostor za šetnju, razonodu, kao izletište planinarima i ostalim građanima, a služi i kao biciklistička staza,” kaže gradonačelnica Marija Šarić.

Pleterničanima na još jednom korisnom sadržaju koji je oplemenio pleterničku turističku ponudu, čestitao je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.”Uz IC Terra Panonica i budući Muzej bećarca sigurno će i ovo biti sadržaj koji će Pleternicu pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske. Nadam se da će i vinogradari, ovdašnji proizvođači poznatih i cijenjenih vina naći svoj interes, baš kao i turisti koje pozivamo da dođu i vide ljepote naše Zlatne doline i ovog pleterničkog kraja.” rekao je Troha.

Marija Kovačević koja je autorica nedavno predstavljene fotomonografije o prirodnoj baštini pleterničkog kraja , osmislila je i poučne table koje se nalaze na stazi.

“Trudila sam se prilagoditi sadržaj svim uzrastima, od onih koji najmlađih vrlo malo znaju o biologiji do onih koji imaju višu razinu znanja. Namjera je potaknuti šetače da pobliže upoznaju svijet oko nas, jer tek ako poznajemo naš okolinu, tek onda ju možemo kvalitetno zaštititi i prezentirati onima koji dolaze izvana vidjeti naše ljepote,” rekla je Kovačević. Do vidikovca, ako niste vični šetnjama, vozi i turistički vlakić.

TEKST: Sanja Pok          FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn