INTERPRETACIJSKI CENTAR TERRA PANONICA – Predstavljena fotomonografija “Skriveno blago pleterničkog kraja”

Datum objave: 25. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – U sklopu projekta Interpretacijski centar Terra Panonica, danas je u centru predstavljena fotomonografija prirodne baštine “Skriveno blago pleterničkog kraja” autorice Marije Kovačević iz Pleternice. Uz autoricu o značaju monografije govorila je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

Projekt Interpretacijski centar Terra Panonica vrijedan je gotovo 25 milijuna kuna od čega je više do 80 posto financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Grad Pleternica u suradnji s partnerima JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i TZ Grada Pleternice. Na današnjoj promociji monografije predstavljena je prirodna baština pleterničkog kraja, prekrasni krajolici s biljnim i životinjskim svijetom koji ovo područje čini jedinstvenim.

Monografija ukazuje na važnost očuvanja prirodne baštine koju ima snažnu ulogu u turističkom razvoju svakog područja, naglasila je gradonačelnica Marija Šarić koja je podsjetila i na sve realizirano u sklopu projekta Interpretacijskog centra.

“Kad smo 2017. godine krenuli pripremati ovaj projekt, imali smo priliku staviti sve ono što smo godinama sanjali da imamo u Pleternici. Željeli smo obnoviti dvoranu u kojoj se sada nalazimo, da imamo multimedijalnu funkcionalnu dvoranu. Htjeli smo je opremiti zanimljivim postavom, urediti šetnicu z našu Orljavu i našim parkom, nove klupe, stvoriti nove sadržaje poput kazališnih predstava i turističkog vlakića. Kroz ovaj projekt otvorila se prilika da sve to o čemu smo maštali dobijemo kroz europska sredstva. Otvorila su se tako vrata za nove sadržaje i nove turističke priče grada Pleternice. Osim toga, godinama smo skupljali bazu fotografija i htjeli smo napraviti monografiju grada Pleternice, a kroz ovaj projekt bila je tema prirodna baština, pa je napravljena i dodatna fotomonografija prirodne baštine,” naglasila je gradonačelnica.

Monografija sadržava bogatstva koja mogu biti i nova turistička dimenzija, dodaje gradonačelnica. “Marija Kovačević, autorica, osoba je koja “živi” prirodnu i kulturnu baštinu našeg kraja i bila je odličan odabir da izradi ovu monografiju. I učinila je sve ono što smo željeli – prezentirati baštinu našeg kraja, ali ne samo prirodnu već dodati dimenziju kulturne baštine te sve to upotpuniti kroz jednu turističku priču, monografiju koja je reprezentativan dokument i knjiga koju s ponosom možemo poklanjati našim gostima.” zaključila je gradonačelnica.

“Prirodna baština skriveno je blago našeg kraja kojeg često nismo ni svjesni. One obuhvaća sve krajolike, biljne i životinjske vrste sa svim njihovim posebnostima. Prirodna baština utkana je i u kulturnu baštinu, u sve naše običaje i segmente našeg života od gospodarstva, turizma do društvenih i kulturoloških interakcija. U monografiji sam željela povezati sve te segmente, naglasi važnost prirodne baštine te svih tih poveznica,” naglasila je autorica Marija Kovačević koja je zbog svoje ljubavi prema prirodi upisala u Osijeku biologiju na Odjelu za biologiju gdje je trenutno na doktoratu i radi kao asistent.

Unatoč pandemiji korona virusa Interpretacijski centar Terra Panonica živi punim plućima. U proteklom razdoblju kroz centra je prošlo više od dvije tisuće različitih kategorija posjetitelja, a uz popuštanje epidemioloških mjera u Centru svakodnevno bilježe turističke grupe te je centar opravdao svoje mjesto kao nova dodatna vrijednost napleterničkom području.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn