29. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA “ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA” – “Dok ima duše, bit će i nas i običaja”

Datum objave: 26. 5. 2019. | Kategorija: Susreti

VELIKA – U organizaciji Turističke zajednice Općine Velika i KUD-a “Ivan Goran Kovačić” Velika, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, danas je u Velikoj održana 29. Međunarodna smotra folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” koja je okupila brojne folkloraše iz Hrvatske ali i susjednih zemalja.

Završno je to zbivanje trodnevne manifestacije kojem je prethodio koncert Mate Bulića i Najduži stol u Hrvata. Nakon uživanja u koncertu i jedinstvenoj gastro ponudi Najdužeg stola u Hrvata, trodnevna manifestacija danas je Veličanima i njihovim gostima ponudila uživanje u ljepoti običaja i tradicije koja je, 29. put zaredom preplavila veličke ulice pokazujući kako je ljubav prema baštini temelj identiteta svakog naroda i svake zemlje. U trodnevnu manifestaciju i ove je godine uloženo puno ljubavi i truda, od Turističke zajednice do udruga i samih mještana, a posebno su ponosni što je sve okrunjeno dugovječnom folklornom smotrom “Čuvajmo običaje zavičaja”.

Jer u cijelu priču utkano je zajedništvo i trud svih Veličana, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora smotre Stanko Raguž.”Hvala svima koji su došli u Veliku ova tri dana, nama zahtjevna ali vrlo draga jer bilo je lijepo vidjeti toliko prijatelja i gostiju, prijatelje koji na dolaze dugi niz godina, ali i one koji su ovdje prvi put. Lijepa je i brojka od 29 godina Smotre “Čuvajmo običaje zavičaja”, ali sigurno je da ove manifestacije ne bi bilo bez velike podrške Općine, načelnika ali i brojnih mještana koji su dali doprinos kako bi smotra postojala i trajala. Nadam se da ćemo jubilarnu 30-tu proslaviti u još većem broju , s još dužim stolom, s još više folkloraša i posjetitelja,” rekao je Raguž.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni načelnik Općine Velika Vlado Boban.”Od srca pozdravljam sve koji su ovdje, koji podržavaju ove naše čuvare običaja i baštine. Ovo nije lako organizirati i zahvaljujem se svima jer dok ima duše bit će i običaja, bit će i ovakvih manifestacija,” rekao je Boban.

Kao i prethodnih godina, tradicionalna smotra folklora u Velikoj privlačna je brojnim društvima i čuvarima baštine pa su tako ove godine ljepotu svojih nošnji, plesova i pjesama uz domaćine KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike i mališane iz veličkog Dječjeg vrtića, pokazali gosti iz Zagreba, Budimpešte, Raše, Rumunjske, Bosne i Hercegovine te Tavankućani iz Srbije.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn