24.VINKOVO U VELIKOJ – Dugovječna tradicija i ove je godine potvrdila svoj značaj i ljepotu

Datum objave: 22. 1. 2017. | Kategorija: Susreti

N

VELIKA – U organizaciji Turističke zajednice Velika, a pod pokroviteljstvom općine Velika na sam blagdan Sv. Vinka, održano je tradicionalno 24. Vinkovo. Duga tradicija potvrdila je svoj značaj i ovogodišnjim izdanjem ispunjenim eno i gastro ponudom te zabavnim programom uz nastup Zlatne doline i Zlatnih struna.

Veličani su ponosni na svoje Vinkovo, jer dok drugi slave Vincelovo, oni već 24 godine čuvaju dobru tradiciju proslave dobrog sveca upravo na njegov dan. Rijetki se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom, ali i zajedništvom jer kako ističu načelnik općine Vlado Boban i direktor Turističke zajednice Velika Tomislav Galić, sve je to rezultat velike sloge i rada marljivih mještana – vinara i članova brojnih udruga. I ove je godine tako,uz blagdansku vatru i blagoslov, bilo  plemenite kapljice, dobre glazbe i dobrog zalogaja za svakog gosta i posjetitelja.

“Pokretači ove manifestacije su nažalost sada pokojni, velečasni  Mirko Roginić i Vinko Boban  i posebni  smo po tome što jedini imamo Vinkovo. Župnik Roginić je uvijek govorio da treba biti Vinkovo i uvijek pravimo slavlje na sam blagdan Sv. Vinka. Običaj je da se napravi jedan pravi krijes od deset metara drva, da dođu na naše udruge, vinari, podrumari i mještani s područja naše općine kako bi se družili. Ove godine tu je 15 šatora vinara i izlagača, a to ustvari znači 15 vinara i 15 udruga, kombinacija je jedna udruga – jedan vinar. Udruge su pripremile jela i zakusku, a vinari svoje proizvode.Ovo sve što vidite ovdje, djelo je ruku naših ljudi i to s puno dobre volje a u koordinaciji s Turističkom zajednicom. Držimo se ove tradicije i nećemo mijenjati dok je ovako, ako se s vremenom pojave ideje od vinara, prilagodit ćemo se tome, ali tradicija je nama vrlo važna,” naglasio je načelnik općine Velika Vlado Boban.

NN

Dodaje kako  se s novom godinom otvaraju i nove turističke mogućnosti u ovom kontinentalnom biseru jer, kako je rekao, s novom situacijom vezanom uz Veličke bazene u ovaj kraj vratiti i onaj broj noćenja iz zlatnih turističkih vremena, a vrlo uskoro trebala bi se razrješiti i problematika stadiona.”Naravno da ćemo povezati i stadion i bazene te kroz malonogometne turnire i sportske kampove ponovo sve oživjeti,” najavio je načelnik Boban.

Direktor TZ Velika Tomislav Galić dijeli ponos sa svojim načelnikom. “Još kao dječak radio sam oko manifestacije i to su lijepe uspomene, a danas imam tu sreću i zadovoljstvo da radim ispred Turističke zajednice. I danas dolaze mladi i složno radimo i družimo se, jer to je jedini način na koji mi možemo održavati ovako velike manifestacije – odraditi dio posla volonterski. Naravno ima tu troškova koje namirimo iz proračuna općine i turističke zajednice, ali naše Vinkovo je zasigurno jedna od većih manifestacija, a s manjim budžetom i uz to jedno od najposjećenijih, a s najdužom tradicijom na ovom području,” naglasio je Galić dodajući kako sva Vincelova i Vinkova u Požeštini imaju svoj turistički značaj no još uvijek nemaju jednu zajedničku priču.”Imamo danas u Velikoj nekoliko grupa posjetitelja koji su se ovih dana slučajno zatekli i na drugim manifestacijama proslave Sv. Vinka, i doista se moramo povezati na način da to bude jedna recimo tako, organizirani vincelovski vikend u Požeštini,” rekao je Galić.

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn