20. SMOTRA FOLKLORA “PJESMOM U JESEN” – Jubilarno izdanje potvrdilo značaj tradicije i ljepotu baštine

Datum objave: 24. 9. 2022. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – Tradicionalna manifestacija “Pjesmom u jesen” i ove je godine, u svom jubilarnom izdanju, okupila kulturno-umjetnička društva koja su u mimohodu, a potom i na pozornici umješno i ponosno pokazala ljepotu baštine i tradicije.

Trodnevnoj manifestaciji u jubilarnom izdanju ove godine vrijeme nije bilo naklonjeno pa je od uvodne 6. Jakšićke fišijade koja je održana u planiranom terminu 16. rujna, do uvijek atraktivne smotre folklora prošao cijeli tjedan. HKUD-a “Slavonija” Jakšić kao dobar domaćin čekalo je prave vremenske uvjete da u punom sjaju ljepotu baštine i tradicije mogu predstaviti Jakšićki folkloraši i njihovi gosti.

Ove godine jakšićkim ulicama prošli su, a potom i na pozornici na školskom igralištu, svoje blago u nošnjama, pjesmi i pokretu pokazali uz domaćine, redom Matica slovačka “Kukučin-Kuntarić” Jakšić, ZD “Rama” Pleternica, KUD “Orljava” Pleternica, KUD “Dragalić” Dragalić, KUD “Vrbje” Vrbje i KUD “Poljadija” Grabarje. U programu su svoj doprinos dali i jahači te zaprege konjogojstvenih udruga iz Požege i Pleternice. Okupljene je prigodnim riječima pozdravio predsjednik HUKD “Slavonija” Dario Pažin, uz posebne zahvale gostima koji su svojim dolaskom i sudjelovanjem obogatili jubilarno izdanje prepoznatljive manifestacije.

Ponos zbog svojih mještana koji su i ove godine uspješno nastavili tradiciju izrazio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.”Hvala vam svima koji ste došli popratiti ovu našu, lijepu, jubilarnu manifestaciju koja je u dva desetljeća postigla visoku razinu. Vjerujem da će mladi naraštaji kojih ima dosta u našem kulturno-umjetničkom društvu, nastaviti ovu tradiciju i podići sve na jednu stepenicu još više i u kvaliteti i u atraktivnosti,” rekao je načelnik.

Manifestaciju je otvorila požeško-slavonska županica Antonija Jozić.”Sve vas srdačno pozdravljam i želim dobrodošlicu, posebno kulturno-umjetničkim društvima koji će na ovoj pozornici izvesti bogatstvo hrvatskog naroda, našu tradicijsku kulturu, nošnje i običaje i sve ono što se s koljena na koljeno prenosi do današnjih dana. Obzirom na ovu organizaciju i njihovu prisutnost danas, vjerujem da će se tako prenositi i u budućnosti. Dvadeseta je smotra folklora, jubilarna i stoga iskrene čestitke HKUD “Slavonija” iz Jakšića na organizaciji i na promicanju svoga zavičaja diljem zemlje i u inozemstvu, a svima vama na svemu što činite kako bi naši običaji, neizostavni dio našeg nacionalnog identiteta ostali živi i snažni,” rekla je županica.

Svojom nazočnoću čuvare tradicije i baštine podržali su i zamjenik županice Ferdinand Troha, predsjednik Općinskog vijeća i ravnatelj škole Boško Obradović, župnik Ivan Rončević te direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova suradnica Kristina Rupert. Ovogodišnju manifestaciju “Pjesmom u jesen” koja se održava pod pokroviteljstvom Općine Jakšić, Požeško-slavonske županije i TZ Zlatni Papuk, zatvorit će 25. rujna najmlađi sudionici 11. Dječje smotre folklora.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn