6. JAKŠIĆKA FIŠIJADA – Najbolji fiš pripremili članovi ekipe Veličanka 2

Datum objave: 16. 9. 2022. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – Ni cjelodnevna kiša ni značajno niže temperature nisu spriječili održavanje tradicionalne 6. po redu jakšićke Fišijade u režiji ŠRD Slavonac, čijoj su se organizaciji i ove godine pridružili i članovi mjesnog HKUD-a Slavonija, uz podršku Općine, Požeško slavonske županije i TZ “Zlatni Papuk”. Potvrdile su to i 24 prijavljene ekipe od kojih su najboljima proglašeni gosti iz Nove Gradiške, članovi DVD-a, ekipa Veličanka 1, te odavno dokazani majstori fiša, pobjednička ekipa Veličanka 2

Iako su računali na daleko povoljnije vremenske okolnosti, pa i uobičajenu lokaciju, ni cjelodnevna kiša ni značajno niže temperature, nisu spriječili održavanje tradicionalne 6.po redu jakšićke Fišijade, jedinstvene gastro-natjecateljske priče u režiji ŠRD Slavonac, čijoj su se organizaciji, s puno dobre volje i entuzijazma, i ove godine pridružili i članovi mjesnog HKUD-a Slavonija, uz podršku Općine, Požeško slavonske županije i Turističke zajednice “Zlatni Papuk”. Potvrdile su to i 24 pristigle ekipe od njih 28 prijavljenih, sastavljene uglavnom od lokalnih majstora fiša, ali i gostiju iz Nove Gradiške i Slavonskog Broda, jer riječ je o događaju poznatom po dobroj atmosferi i pravom slavonskom gostoprimstvu domaćina.

Zadovoljstvo brojem natjecatelja i posjetitelja izrazio je, u ime organizatora, Mario Pus, predsjednik ŠRD “Slavonac”, na čijem je terenu Fišijada i održana, podsjetivši kako, zahvaljujući dovoljnoj količini pripremljenog fiša, potkova i šarana na rašljama, nitko neće kući otići gladan.

“Iako nam je vrijeme pomalo pomrsilo planove, drago mi je što nismo odustali od tradicije i uspješno, šesti put za redom, organizirali gastro-natjecateljsko druženje i tako simbolično, zakoračili i u sadržajnu jakšićku jesen. I ove godine u organizaciji Fišijade, uz članove ŠRD Slavonac i suorganizaciju mjesnog HKUD-a Slavonija, sudjelovali su brojni volonteri, a posebno nas raduje što je i sve više sponzora koji prepoznaju ovaj događaj.” rekao je Pus.

Iako su, obzirom na upornu cjelodnevnu kišu i ni malo ugodne okolnosti “u kuhinji” svi fiš majstori na određeni način pobjednici, o onima najboljima, odlučivala je ocjenjivačka komisija, obraćajući posebnu pozornost na boju, okus, izgled potkova i ukupni opći dojam.

Nakon studioznog i pravednog degustiranja članovi stručnog gastro žirija zaključili su kako su broncom ovjenčan fiš pripremili prošlogodišnji laureati, ekipa Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, drugo mjesto pripalo je ekipi Veličanka 1, a prvo-Veličanki 2, diljem Županije, pa i šire, odavno dokazanim majstorima fiša i kotlića. Uz mnogobrojne posjetitelje i prvog čovjeka Općine Jakšić, načelnika Ivicu Kovačevića, Fišijadu je osobnim dolaskom podržala i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

TEKST: Simonida Tarbuk                    FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn