2.VEČER NG GLAZBENOG LJETA – Sava i Neretva, Slavonija i Bosna i Hercegovina spojene emocijom i pjesmom  

Datum objave: 12. 8. 2023. | Kategorija: Scena

NOVA GRADIŠKA – U vrijeme kad se sva zabava seli na more, Nova Gradiška je uspjela u onome što ne uspijeva ni puno većim sredinama – sredinom kolovoza dovesti na kontinent 10-ak tisuća ljudi u potrazi za ugodnom atmosferom, besplatnim koncertima, ali i sjajnom prilikom za predstavljanje bogate obrtničke ponude. Dodajmo tome narodno veselje uz majstore pjesme i eto recepta za uspjeh 2. večeri najvećeg open air festivala u regiji. Iako je počelo dan ranije, žestokom rock svirkom, 27. Novogradiškog glazbeno ljeto službeno je otvoreno 11.kolovoza, nakon čega su se, za dobar provod, pobrinuli tamburaški sastavi Tkanica i Satir, te kraljevi narodnog veselja Mate Bulić i Haris Džinović, spojivši pjesmom i emocijom Savu i Neretvu, Slavoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Nakon neprospavane prve rock večeri, najveći open air festival na kontinentu, Novogradiško glazbeno ljeto, uz sjajnu vremesku prognozu i dobru atmosferu, ušlo je u svoj drugi dan, spremno za narodno veselje, dokazano dobru energiju i sajamski šušur na ulicama, jer glazbeno turistička priča, naglašavaju svih ovih godina i organizatori, Turistička zajednica i Grad, idealna je prilika za zaradu ali i promociju proizvoda vrijednih poduzetnika, obrtnika i OPG-a, kako lokalnih, tako i onih pristiglih iz svih krajeva Hrvatske.

Dokazao je to petak,11.kolovoza, tradicionalno “tamburaški dan” koji je, u skladu sa slavonskom tradicijom, ispunjenim gradskim ulicama, mirisao i na nekadašnje sajmene dane. Jer, uz višesatne koncerte, zabave nema bez prateće eno-gastro ponude, a kad si u gostima, uz iće i piće, valja ponešto potrošiti i na autohtone suvenire. Uz bogatu gastro zonu prepunu tradicionalnih, modernih, slanih i slatkih delicija pristiglih odsvakuda, poznate domaće ugostitelje, kao i poneke relativno friške u gradu, poput Klopizza bara,  kvalitetnu ponudu craft piva i sve prepoznatljivijeg gina služenih na specijaliziranom sajmu čiji su inicijatori i pokretači OPG Bošnjak, poznati novogradiški pivari, šarenilo i bogatstvo rukotvorina na novogradiškim su ulicama predstavili obrtnici iz cijele regije, ali i oni iz dalekog i egzotičnog Senegala, nudeći posjetiteljima brojne korisne i zanimljive sitnice, poput onih iz  “Domaće košarice”, kao podsjetnik na Grad i Slavoniju, jer, uz mnogobrojne sadržaje i dobru energiju, Nova Gradiška dragim gostima nastoji, s dobrodošlicom, servirati i nove doživljaje, čineći novom i manifestaciju iza koje je tradicija duga gotovo 3 desetljeća.

Naglašeno je to i na službenom otvorenju, u emotivnom pozdravnom govoru, s pravom ponosne, direktorice Turističke zajednice Dinke Matijević, koja se prisjetila i ekipe koja je priču pokrenula prije 27 godina, ali i novih, mladih snaga koji o njoj brinu danas, jer, kako u Slavoniji kažu, “bolje da propadne selo nego običaji”. Važnost manifestacije, te prije svega njene prepoznatljive energije, istaknuo je i prvi čovjek Grada, gradonačelnik Vinko Grgić, zadovoljan činjenicom što, uz kvalitetan glazbeni dio,priču prati i onaj poduzetničko-turistički, jer u Novoj Gradiški je, tijekom cijeloga ljeta, sve više sadržaja ali i sve više privatnih smještajnih kapaciteta, zbog čega Glazbeno ljeto postaje i sve relevantniji sezonski događaj na kontinentu.

Da je tako, potvrđuju i snažni sponzori,  Hrvatska turistička zajednica i TZ Brodsko-posavske županije ,ali i mnogobrojni posjetitelji koji su i drugi dan manifestacije u velikom broju stigli u grad iz svih dijelova naše, ali i susjednih zemalja. Jer, po konceptu manifestacije, petak je oduvijek i “tamburaški dan” i vrijeme za narodno veselje. A gdje je veselje tu su i jake snage “Tkanice” i “Satira” koji su u dobrom raspoloženju večer otvorili zagrijavši publiku za Matu Bulića, kralja emocije, s kojim je u glas pjevalo 10-ak tisuća posjetitelja, spajajući  stihom Slavoniju i Hercegovinu, Savu i Neretvu. 2. dan Novogradiškog glazbenog ljeta u velikom je stilu, s neizostavnim šeširom na glavi, boemsko-džentlmenski kako sam on zna, zaključio Haris Džinović, još jedna u nizu velikih regionalnih zvijezda, koje su, nakon Željka Joksimovića, Zdravka Čolića, Željka Samardžića, imale priliku zapjevati na najvećem open air festivalu u regiji.

Niz nastavlja Hari Mata Hari koji će, uz Danijelu Martinović i Dražena Zečića publiku zabavljati u subotu, 12.kolovoza, na trećoj zabavnoj večeri Novogradiškog glazbenog ljeta. Vidimo se!

TEKST: Simonida Tarbuk                   FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn